Thursday, May 23, 2019


Ljiljana Smajlović: NATO postaje faktor polarizacije u regionu

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO DRUŠTVO , at 12/03/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ništa novo, iznenadno ili neočekivano, neće se dogoditi kada Severna Makedonija uskoro i zvanično postane članica NATO, ali jasno je, da je ulaskom – prvo Crne Gore, a sada i Makedonije u alijansu, politička mapa regiona potpuno promenjena.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

NATO je, koliko se meni čini, uspeo u skoro svemu što je hteo i sada karta Balkana izgleda sasvim drugačije, što se tiče vojne moći, smatra Ljiljana Smajlović.

Obzirom da je NATO čvrsto pozicioniran na Kosovu, pa i u BiH, da i Srbija zvanično ima odlične odnose sa alijansom, moglo bi se zaključiti da su stvari pod kontrolom i da ne postoje problemi. Ipak posle burnih događaja u Makedoniji, iz Beograda ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenjuje da je Skoplje centar delovanja protiv Srbije.

Državni udar u Crnoj gori se desio baš kada je trebalo da se olakša ulazak Crne Gore u NATO. Zaev se desio kada je očajnički trebalo da Makedonija uđe u NATO. Zato se meni čini da NATO sada postaje faktor polarizacije, kaže Smajlovićka.

Što se tiče vojne neutralnosti Srbije u situaciji u kojoj su skoro sve okolne države članice NATO alijanse, kolumnistkinja “Nedeljnika” ističe da Srbija sa NATO prave 18 vojnih vežbi godišnje:

Imate vrlo moćnu političku organizaciju koja vas je okružila i to je valjda razlog što Srbija, koja proklamuje vojnu neutralnost, napravi jednu vojnu poluvežbu sa Rusima i 18 godišnje sa NATO.

Podignute na viši nivo, stvari deluju još kompleksnije, jer ulazak i Makedonije u NATO ne može proteći bez reakcije Moskve, koja polako ostaje bez aduta na Balkanu. Ali Ljiljana Smajlović odbacuje priče o tome da Rusiji ne odgovara da se reši kosovski problem jer, kako kaže, ne vidi nikakve dokaze:

Postoji ta teza da Rusi ne žele da se reši kosovski problem, jer će izgubiti poziciju na Balkanu – u to naročito ne verujem, ali ne verujem ni u onu tezu da su Rusi očajnički pokušavali da izvuku Makedoniju iz NATO. Ne vidim te dokaze. Ne vidim ni taj novac, a ni to prisustvo. I mislim da se to preuveličava u Vašingtonu iz raznih političkih i drugih razloga.

Ono što se svakako može očekivati posle svih zbivanja u Makedoniji je, da će Moskva mnogo pažljivije pratiti šta se događa u Beogradu

Vučić će, za razliku od Tadića, ako napravi napravi dil oko Kosova, morati da otvori sve karte. Moraće da kaže Putinu: Nemojte da ulažete veto, ja sam napravio dil, moraće to da kaže i Kinezima. Zato je njegova pozicija komplikovanija, zaključuje Ljiljana Smajlović.

IZVOR: PG MREŽA