Thursday, May 23, 2019


Pisma koja otkrivaju istinu o odnosu Pupina i Tesle

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO ZANIMLjIVOSTI , at 12/03/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Dva srpska naučnika, koja su živeći i radeći u Americi, ostavila neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva, često stoje jedan nasuprot drugom.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Glasine, legende i poluistine nameću se kao mera njihovog odnosa. Ako pogledamo u činjenice, stvari stoje potpuno drugačije.Nije istina da su lomili palčeve u Njujorškom univerzitetskom klubu, nije istina da je Pupin na suđenju Tesle i Markonija svedočio protiv Tesle, nije istina da mu je zviždao ili tražio psihijatrijsku Teslinu procenu, laž je da je Tesla celu noć razmišljao da li da pred smrt poseti Pupina. Grozne priče splele su se oko dva diva, a najtužnije je da je to zrno zasađeno 1927. godine, aprila meseca u Beogradu, u listu Politika. Nije nemoguće otkriti ko stoji iza imena koje u članku navodi niz besmislica. Ko je platio tog čoveka i zašto je neko pomislio da je važno posvađati dva najuticajnija Srbina u Americi.

Bili su različite ličnosti. Radili su u različitim naučnim oblastima. Pupin je menjao sistem, Tesla mu nikada nije pripadao. Zrno koje ih je jedno vreme razdvojilo nije se odnosilo na sujetu ili naučni sukob, već na Pupinovo očekivanje da početkom Velikog rata i Tesla krene u obračune i da izumiteljstvo stavi po strani.Usred, kako se to kod nas naziva – perioda ćutnje, Teslu u Njujorku pronalaze crnogorski dobrovoljci i on na papiru ispisuje Pupinove podatke i kaže im – pronađite ga, on će vam pomoći. I pomogao im je.

O toj razlici 1919. piše i Jelena Lozanić, ćerka profesora Sime Lozanića, veliki humanitarac i supruga čoveka koji je od svih stranaca najviše pomogao srpskom narodu – Džona Frotingema.

Piše kako ni posle više nedelja čekanja Tesla nije mogao da ih primi. Kako se ne viđa ni sa starim prjateljima, ali ih je Pupin primio, pokazavši im sonar na kome je u periodu rata radio, a naporima Jelene Lozanić je i pomogao.

Važno je ukazati i na sve tačke susreta dva velika čoveka, kao što su poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost majke, susret sa Amerikom, pojavnost u američkoj javnosti, posebno štampanim medijima, odnos prema umetnosti i umetnicima, zajedničke susrete i aktivnosti, ali, najvažnije, njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva. Očevi idealizma u američkoj nauci, kako ih je prepoznavalo vreme u kome su živeli, stalno su isticali da naučni rad mora biti za dobrobit čovečanstva. Nikola Tesla nikada nije imao svoje učenike, ali je na Pupinov poziv dolazio na Kolumbiju i predavao njegovim studentima. Tada od dekana i dobija počasni doktorat Univerziteta Kolumbija, na Pupinov predlog. Nepoznato je da njegove naučne principe Pupin brani i pred Kongresom i u Američkoj akademiji nauka. Danas ne vidimo sliku gde Pupin širi ruke pitajući američke naučnike da li je moguće da ne vide sve divne doprinose Nikole Tesle.”Ukoliko postoji nešto na svetu u šta čvrsto verujem, to je sigurno jedna stvar – da zasluge za demonstraciju praktičnog značaja naizmenične struje za motore u potpunosti pripadaju Tesli”, izgovara Pupin na Kolumbiji.

Borio se za Teslu u njegovom ratu sa Edisonom jasno i silovito — tako da mu je prećeno da će izgubiti posao. Pupin je rekao da će uvek braniti istinu.I tako kreće da se odmotava čudesna istina, dolaze dokumenta, novinski članci iz Amerike, gde ostaje samo vidljiva razlika u ličnostima, razlika u onome što im je na tanjiru ili u čaši, a spona koja ih spaja postaje neraskidiva.

Danas nije poznato srpskoj javnosti kako su dvojica srpskih velikana pisali o Marku Kraljeviću ili Milošu Obiliću. Ne vidimo suze na njihovom licu dok im Petar Peruničić Perun izgovara narodne pesme uz svoje gusle.Američka štampa iz vremena njihovih života spajala ih je u želji da spasu svet od ratova, pišući o tajnoj saradnji dva Srbina. Ti vas članci naježe jer govore kako naš Pupin i Tesla mogu spasti svet od ratova i doneti večno blagostanje svetu. Jeli su slatko od pomorandžine kore prilikom poslednjeg susreta, nepuna dva dana pred Pupinovu smrt. Znamo i da su plakali i da je Tesla držao Pupina za ruku. Posle Pupinove smrti podignutog okovratnika i sa šeširom na sahranu dolazi Tesla, utopivši se u masu, ispraćajući prijatelja i duhovnog srodnika.Ovo je samo početak duge liste susreta dva velika genija, koja su delila strast prema umetnosti, čitala iste narodne pesme, a često iste ljude nazivala bliskim prijateljima. Uz mnoge podatke priča o sukobu se topi, a narasta ona o slozi i poštovanju.

IZVOR: NEDELjNIK