Wednesday, June 19, 2019


Katedrala Notr Dam u Parizu još gori, ali je konstrukcija spasena

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 15/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

U čuvenoj katedrali Notr Dam u Parizu izbio je požar. Čitav krov katedrale je izgoreo, toranj se urušio, ali su vatrogasci uspeli da spasu konstrukciju zdanja. Vatrogasci su poručili su da će ostati da gase požar tokom noći. Francusko tužilaštvo saopštilo je da nije reč o krivičnom delu.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Požar gasi više od 400 vatrogasaca, saopštila je pariska vatrogasna služba i dodala da je požar težak za gašenje.

“Možemo da kažemo da je konstrukcija Notr Dam spasena u celini”, izjavio je komandant vatrogasne brigade Žan-Klod Gale i dodao da je vatra stišana.

Vatrogasci su naveli da će ostati da gase požar tokom noći.

Civilna zaštita saopštila je da je nemoguće gasiti požar iz vazduha kako su to predložili mnogi Parižani, a i američki predsednik Donald Tramp, jer bi to moglo da dovede do urušavanja celokupnog zdanja.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrednih umetničkih dela u katedrali.

“Sve gori. Gori spoljašnji deo konstrukcije koji datira iz 19. veka na jednoj strani i iz 13. veka na drugoj strani. Neće ništa ostati”, izjavio je portparol katedrale Andre Fino.

Francusko tužilaštvo je saopštilo da iza izbijanja požara ne stoji krivično delo i da je, prema preliminarnoj istrazi, požar izgleda slučajno izbio.

CNN prenosi da uzrok izbijanja vatre može da bude u vezi sa renoviranjem katedrale.

Policija je od kasnog popodneva pozivala građane da izbegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi, susedne zgrade su evakuisane, ali vatrogasci nisu uspeli da spreče širnje požara.

Brojni svedoci zaprepašćeno posmatraju kako im pred očima nestaje istorija.

Pariz, Notr Dam

Francuski predsednik Emanuel Makron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u ponedjeljak uveče zbog “užasnog požara” koji je zahvatio čuvenu parisku katedralu. Makron se oglasio na Twitteru, rekavši kako je tužan dok gleda “kako gori deo nas”.

“Pariski Notr Dam je u plamenu. Saosećam sa celom nacijom. Moje misli su uz sve katolike i sve Francuze. Kao svi naši sunarodnici, noćas sam tužan dok gledam kako gori ovaj deo nas”, napisao je Makron.

Na licu mesta se nalazi gradonačelnica Pariza An Idalgo, a stigao je i predsednik Makron. Idalgo je u prvoj reakciji ocenila da je reč o “strašnom požaru”.

Prošle godine je Katolička crkva u Francuskoj uputila hitan apel za obezbeđivanje finansijskih sredstava za spas katedrale, koja je počela da se raspada.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine. Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

Notr Dam je jedan od simbola prestonice Francuske, i katedralu godišnje posećuje oko 13 miliona turista.

Pariz, Notr Dam

Viktor Igo je ovekovečio katedralu u romanu “Zvonar Bogorodičine crkve” (1831), priči o zvonaru Kvazimodu.

Notr Dam je napoznatija katedrala u Francuskoj, posle katedrala u Rensu, Strazburu, Šartru, Boveu i Amijenu.

IZVOR: N1, BETA

FOTO: REUTERS