Wednesday, June 19, 2019


Kako je izgledao Asanžov život u ambasadi u Londonu

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 15/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kako je izgledao svakodnevni život osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu, ko ga je od poznatih ličnosti posećivao, i kakav je bio njegov odnos sa zaposlenima u ambasadi, otkriva španski list „El pais” pozivajući se na izjave oko deset pripadnika njegovog obezbeđenja.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

List navodi da je Asanž, koji je uhapšen u četvrtak u Londonu, nakon što je u ambasadi proveo skoro sedam godina, imao sumnjičav odnos prema diplomatskom osoblju, da je, kako je vreme prolazilo, sve češće bio uznemiren, kao i da je imao fizičkih problema.

Ipak, ističe list, Asanža su posećivale mnoge poznate ličnosti, među kojima su američka pop ikona Lejdi Gaga, holivudski glumac Džon Kjuzak, japanska umetnica i nekadašnja supruga Džona Lenona, Joko Ono, i njen sin Šon Lenon.

„El Pais” je objavio je i video snimak, na kojem su zabeleženi neki od trenutaka Asanžovog boravka u ambasadi, na kojem se, između ostalog, vidi kako pokušava da vozi skejt, kao i kako se raspravlja sa obezbeđenjem.

List objašnjava da je jedna španska kompanija bila zadužena za postavljanje nadzornih kamera u nekoliko soba, nakon dolaska Asanža, i da je slala izveštaje o tome ko ga posećuje.

El Pais navodi na snimku, na kojem se vidi kako Asanž „ubija vreme sa svojim saradnicima”, da su se zaposleni u ambasadi sve češće žalili na njegovo ponašanje.

„Tokom ovog dugog perioda, njegov odnos sa obezbedenjem se pogoršao. Asanž se u nekoliko navrata sukobio sa njima”, navodi list dodajući da je Asanž koristio ambasadu za sastanke, čak i tokom vikenda, preneo je Tanjug.

Na snimku je, između ostalog, kako se dodaje, zabeležen i trenutak jedne od takvih rasprava do koje je došlo kada je Asanž želeo da održi sastanak, uprkos protivljenju jednog od članova obezbeđenja.

„Čuvar je insistirao da posetioci odu, ali su oni to odbili. On je upozorio jednog od njih da se ispred nalazi britanska policija”, navodi „El Pais” ističući da je prag predstavljao granicu između ekvadorske i britanske teritorije, što znači da bi tu Asanž mogao da bude uhapšen.

Na snimku se vidi kako Asanž snima tu scenu, dok čuvar pokušava da mu uzme kameru, a na kraju je došao i ambasador i smirio situaciju, posle čega su gosti otišli.

List navodi, pozivajući se na čuvare koji su bili zaduženi za zaštitu Asanža do 2017. godine, dok su radili za špansku bezbednosnu kompaniju, i da je, nedugo po dolasku u ambasadu 2012. godine, Asanž postao sumnjičav i tražio od diplomatskog osoblja dozvolu da radi sa opremom za snimanje.

„Hteo je da utvrdi ko je osoba sa ulice, koja je bacala predmete ka njegovom prozoru u ranim satima tog jutra”, navodi El Pais dodajući da mu je dozvola data, ali da je nekoliko dana kasnije dežurni čuvar pokušao da ga zaustavi, što je bilo jedno od njihovih prvih neslaganja.

„El Pais” navodi da ni zaposleni u ambasadi nisu verovali Asanžu, a da je u novembru 2014. godine jedan čuvar napisao izveštaj ambasadoru Ekvadora u to vreme, u kojem je objasnio da je pronašao aktovku za uređajem za prisluškivanje koja je, kako je tvrdio, viđena u jednoj od soba „koje je okupirao Asanž”.

U atmosferi u kojoj je vladalo nepoverenje, okružen čuvarima i kamerama, Asanž je tražio privatnost.

„On bi se probudio kasno kako bi radio na svojim računarima i odlazio na spavanje u ranim jutarnjim časovima, kako ne bi ukrstio puteve sa diplomatskim osobljem u ambasadi”, navodi „El Pais”.

Kako je vreme prolazilo, kako dodaje, Asanž je bio sve više uznemiren, a jednom prilikom policajci su morali da uđu u njegovu sobu kako bi ga smirili.

Ne samo da je boravak u ambasadi imao posledice po njegov duh, već je on imao i fizičkih problema, napominje „El Pais”.

„Kako su godine prolazile, on je počeo da vuče noge dok je hodao i žalio se na probleme sa vidom zbog toga što je zatvoren. Nije mogao da se dobro fokusira. Doktor je preporučio da gleda u daljinu i ambasada mu je dala još jednu sobu, odakle je mogao da vidi ulicu. Istu ulicu na koju je (u četvrtak), protiv svoje volje, izvučen, posle 2.949 dana provedenih u ambasadi”, zaključuje El Pais.

IZVOR: POLITIKA

FOTO: BETA/AP