Wednesday, June 19, 2019


Kako su svetski mediji preneli vest o smrti Mire Marković

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 15/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Mirjana Marković preminula je juče, u 76. godini života, u Moskvi, gde je provela poslednjih 16 godina, a ovu vest preneli su i svetski mediji.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

BBC je naveo da je Mira Marković bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina.

“Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika svog muža Slobodana Miloševića, pre nego što je uhapšen 2001. godine”, naveo je BBC. “Bili su u braku četiri decenije i gotovo nerazdvojni do Miloševićevog izručenja”.

Agencija Rojters piše da su kritičari Miru Marković nazivali “balkanskom Lejdi Magbet” koja je upravljala svojim suprugom kako bi slomila svoje neprijatelje i prkosila Zapadu.

Ona je tokom devedesetih podržavala supruga, piše Rojters, tokom krvavog raspada Jugoslavije i bombardovanja NATO 1999. godine.

Rojters navodi da je Mira Marković u svojim dnevnicima, objavljivanim u tadašnjim provladinim listovima, često predviđala buduće Miloševićeve poteze.

Agencija AP navodi i da su ti dnevnici bili ispisani poetskim stilom koji je bio u suprotnosti sa njenim čestim nemilosrdnim ponašanjem prema političkim protivnicima Slobodana Miloševića, kao i da joj je zaštitni znak bio plastični cvet u kosi.

Rojters podseća i da Mira Marković nije prisustvovala sahrani svog supuga, ostajući u ruskom egzilu, zbog straha da će biti uhapšena ako se vrati u Srbiju gde je bila optužena da je zloupotrebila položaj “prve dame” kako bi obezbedila stanove za članove porodice i kao neko ko je mogao da bude umešan u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Nakon političke pobune, kako piše AP, koja je okončala vladavinu njenog supruga, tražilo se da se ispita njena uloga u ubijanju političkih protivnika za vreme Miloševićeve autokratske vladavine. Godine 2005, srpske vlasti, piše AP, zatražile su njeno izručenje, ali da je Moskva to odbila, navodeći da je dobila politički azil.

U Moskvi je, piše ABC, Mira Marković napisala autobiografiju u kojoj je branila svog supruga i otkrila detalje njihovog braka.

Miloševića je opisala kao “vodeću političku ličnost” u poslednjoj deceniji 20. veka “čije se ime češće spominje od onih ruskih, američkih i kineskih predsednika zajedno”.

Iako je Mira Marković svoj politički uticaj dugovala suprugu, imala je i svoju političku stranku, Jugoslovensku levicu”, piše BBC koji podseća na to da je Markovićeva imala traumatično detinjstvo.

“Njena majka je bila partizanski borac koju su nacisti zarobili 1942. godine. Pod torturom je očigledno odala tajne. Jedan podatak ukazuje na to da je njen otac, odnosno Mirin deda, nakon oslobađanja naredio pogubljenje njegove kćeri zbog izdaje. Godine 2003, Marković je pobegla iz Srbije, gde je optužena za zloupotrebu položaja i osumnjičena za šverc cigareta i političko ubistvo.”

BBC piše i da je bračni par Milošević-Marković imao dvoje dece, kćerku Mariju i sina Marka koji je živeo u Rusiji sa majkom. A navodno je brat Slobodana Miloševića, Borislav, nekadašnji ambasador u Moskvi, obezbedio azil za Miru Marković i njeno sina.

Marija Milošević od smrti oca 2006. godine živi u Crnoj Gori.

IZVOR: NEDELjNIK