Wednesday, June 19, 2019


Optužba Branke Prpe na račun Ljiljane Smajlović i odgovor Komisije za istraživanje ubistava novinara

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 15/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Istoričarka Branka Prpa izjavila je da je njenom ubijenom suprugu, novinaru Slavku Ćuruviji „presudila“ rečenica da protiv tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića treba da bude podignuta haška optužnica.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Prpa je aludirala je novinarka i urednica Ljiljana Smajlović dojavila Miloševiću da je Ćuruvija to rekao na večeri sa zvaničnicima američkog Stejt dipartmenta.

Prpa je za podgoričku „Pobjedu“ kazala da je, pored nje i Ćuruvije, toj večeri u Vašingtonu prisustvovala i Ljiljana Smajlović.

„Pored Slavka i mene, toj večeri je prisustvovala i Ljiljana Smajlović, novinarka zabranjenog Evropljanina. E, sad, ne verujem baš da je neko od prisutnih zvaničnika Stejt dipartmenta pozvao Miloševića i preneo mu Slavkove reči“, kazala je Branka Prpa.

Ispričala je da je Ćuruvija tu rečenicu izrekao kao odgovor na pitanje američkih zvaničnika. “ ‘Šta da radimo sa Miloševićem’ „. Odgovorio je: „Podignite hašku optužnicu?“, kazala je Branka Prpa.

„Ta rečenica je ključna, ona mu je presudila. Doduše, Slavko je nije izgovorio javno, nego tokom večere sa zvaničnicima Stejt depertmenta. Pitam se kako je ta informacija došla do Slobodana Miloševića“, navela je Prpa.

Na pitanje da li zna kako je ta rečenica došla do Miloševića, ona je odgovorila potvrdno i potom ispričala da je toj večeri prisustvovala i Ljiljana Smajlović, koja je u to vreme bila novinarka Ćuruvijinog zabranjenog nedeljnika „Evropljanin“.

Prema njenim rečima, nekoliko meseci kasnije, Ćuruvija je dao intervju za BBC, u kojem je kritikovao Miloševića i njegovu ratnu politiku.

„To se očito nije svidelo Ljiljani Smajlović, koja je, zajedno sa Draganom Bujoševićem, u to vreme glavnim i odgovornim urednikom zabranjenog Evropljanina, iste večeri došla u naš stan. ‘Na ovaj način nas ugrožavaš, ne smeš davati takve izjave’, govorila je Ljiljana Smajlović. ‘Zemlja je u ratu, zbog toga možemo imati probleme!’, rekla je Prpa i dodala da je Smajlović Ćuruvija prekinuo i izbacio iz kuće posle čega je nikada nije video.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Dodala je da se to dogodilo „možda desetak dana pre Slavkovog ubistva“.

„Naravno, Ljiljana Smajlović je kasnije rekla da se to nije dogodilo, a da je dokaz i to što je baš ona govorila na sahrani Slavka Ćuruvije. Da, sama se ponudila da govori. Prihvatili smo. Šta da kažete u tom trenutku?! Naravno, Ljiljana Smajlović je i tada više govorila o NATO „zlikovcima“, nego o Slavkovim ubicama“, navela je Branka Prpa.

Prema rečima Prpe, 2014. godine, u vreme dok je Ljiljana Smajlović bila glavna urednica beogradske „Politike“, u tom listu je objavljen tekst „Treći metak Branke Prpe“.

„Tekst je predstavljao pokušaj moje i lične i profesionalne difamacije. U njemu je detaljno ‘analiziran’ moj privatan život, moj lični odnos sa Slavkom, sve sa ciljem da se dovedem u pitanje kao svedok ubistva… Objavljivani su razni odvratni tekstovi, ali niko nikada nije napravio ‘sintezu’ kakvu je u ‘Politici’ Ljiljane Smajlović napravio taj Ištvan Kaić, potpisan kao saradnik Instituta za javnu politiku Bebe Popovića“, kazala je Prpa.

Ćuruvija je ubijen u Beogradu, 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u vreme NATO bombardovanja Srbije.

Nedavno je sudsko veće beogradskog Specijalnog suda osudilo četvoricu učesnika u tom zločinu na ukupnu kaznu od 100 godina zatvora.

Sud, međutim, nije utvrdio ni ko je neposredni izvršilac, ni ko je nalogodavac Ćuruvijinog ubistva.

Prpa je rekla da tokom istrage nijedan član političkog establišmenta Slobodana Miloševića nikada nije saslušan, odnosno niko od njih nije dao iskaz na okolnost ubistva Slavka Ćuruvije.

Prema njenim rečima, trebalo je da bude saslušan i tadašnji ministar informisanja a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer su informisanje i mediji bili njegov resor.

Komisija za istraživanje ubistava novinara: Beskrupulozni napad Branke Prpe na Ljiljanu Smajlović

Komisija za istraživanje ubistava novinara zaprepašćena je podmuklim napadom Branke Prpe na članicu ove Komisije Ljiljanu Smajlović i ujedno i nekadašnju spoljnopolitičku urednicu Evropljanina Slavka Ćuruvije, i to dvadeset godina posle ubistva Slavka Ćuruvije i nekoliko dana posle presude kojom su odgovornim za zločin izrečene kazne od stotinu godina zatvora.

Komisija za istraživanje ubistava novinara podseća da je Branka Prpa od nastanka Komisije omalovažavala njen rad i odbacivala svaku mogućnost da Komisija doprinese da ubice budu izvedene pred lice pravde. Komisija se pita zašto je gospođa Prpa toliko ogorčena presudom službenicima Državne bezbednosti i šta je moglo da je natera da, sa dvadeset godina zakašnjenja, počne lično da optužuje i urednicu Evropljanina Ljiljanu Smajlović.

Komisija podseća da su i Veran Matić i Ljiljana Smajlović, zbog borbe da se okonča nekažnjivost zločina nad novinarima, već mesecima izloženi napadima ljudi koji su u Politici Ekspres 1999. otvorili sezonu medijskog lova na Slavka Ćuruvija. Napad Branke Prpe nije manje brutalan i beskrupulozan od napada Gorana Kozića i Đorđa Martića.

IZVOR: BETA, DANAS, GLAS RAZUMA

FOTO: N1