Wednesday, June 19, 2019


Notr Dam: Kratka istorija poznate katedrale u Parizu

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 16/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Ponedeljak, 15. april 2019. će, nažalost, biti zapamćen kao dan kada je goreo Notr Dam. Ova prelepa gotska katedrala posvećena Bogorodici Mariji je jedan od najprepoznatljivijih simbola francuske prestonice i mnogi Parižani je vide kao srce svoga grada. Notr Dam je star oko 850 godina i duboko je povezan sa istorijom Francuske.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

To je mesto gde su se održavala kraljevska venčanja, gde je Napoleon Bonaparta proglašen carem i gde je beatifikovana Jovanka Orleanka. U Notr Damu su takođe održani rekvijemi za bivše francuske predsednike: Šarla de Gola i Fransoa Miterana. Izgradnja katedrale na malom ostrvu na Seni je započeta 1163. tokom vladavine kralja Luja VII, a za godinu završetka se uzima 1345. Notr Dam se smatra jednim od najsvetlijih primera srednjevekovnog gotskog stila u arhitekturi.

Katedrala je preživela Stogodišnji rat između Francuske i Engleske, a čak je 1431. bila mesto gde je krunisan engleski kralj Henri VI. Tokom francuskih verskih ratova sredinom 16. veka, međutim, Hugenoti (francuski protestanti) su u svojoj borbi protiv katolicizma uništili mnoge statue i dekoracije koje su krasile Notr Dam.

Vitraži koji su bili u Notr Damu od njegovog nastanka su zamenjeni novim za vreme vladavine Luja XIV i Luja XV u 17. i 18. veku, dok je sama građevina delimično modifikovana da bi se uklopila u tada popularni neoklasični stil arhitekture.

Kada je po izbijanju Francuske revolucije zbačena monarhija, sudbina Notr Dama je bila u rukama novih vladara koji su odbacili hrišćanstvo. Ovo zdanje je 1793. postalo sedište Kulta Razuma, a kasnije i Kulta Vrhovnog bića, novih religija revolucionara. Budući da su one bile kratkog daha, prostor katedrale je do 1801. korišćen uglavnom kao skladište. Tada je Napoleon Bonaparta vratio Notr Dam Katoličkoj crkvi, a on je sam na istom mestu krunisan za cara tri godine kasnije.

Krunisanje Napoleona U Notr Damu na slici Žak-Luja Davida iz 1807.
Krunisanje Napoleona U Notr Damu na slici Žak-Luja Davida iz 1807.

U narednom periodu političkih previranja, Notr Dam nije bio prioritet u svesti vlasti i građana Francuske. Katedrala nije održavana i polako je gubila svoj stari sjaj. Nakon izlaska romana Zvonar Bogorodičine crkve Viktora Igoa 1832, dolazi do naglog rasta interesovanja za njenu sudbinu. Od 1844. započinje nova restauracija Notr Dama koja će trajati do 1870.

Katedrala je za dlaku preživela Prvi svetski rat bez oštećenja budući da su Nemci u jednom trenutku stigli do 30 kilometara od Pariza. Tokom Drugog svetskog rata vitraži su sklonjeni iz zdanja pre nego što su nacisti ušli u grad, ali do kraja sukoba nije bilo značajnih oštećenja katedrale. Kada su nemačke snage konačno proterane 1944, u Notr Damu je održana misa koja je slavila oslobođenje Pariza.

Foto: Dennis Jarvis / Wikimedia Commons

U drugoj polovini 20. i početkom 21. veka Notr Dam je definitivno postao jedna odnajprepoznatljivijih znamenitosti Pariza. Turisti iz svih delova naše planete ne propuštaju priliku da ga posete kada se nađu u francuskoj prestonici, a postoje neke procene da kroz vrata ovog zdanja godišnje prođe čak 13 miliona ljudi.

Nadamo se samo da skorašnji nemili događaj neće označiti kraj slavne istorije Notr Dama i da ćemo nakon njegove, nadamo se, brze rekonstrukcije biti ponovo u prilici da uživamo u lepotama ove velelepne građevine i njenih blaga.

IZVOR: CITY MAGAZINE