Wednesday, June 19, 2019


Patrijarh Irinej: O podeli KiM ne govore pametni ljudi

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 16/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej je u porti Hrama Sveti Dimitrije u Kosovskoj Mitrovici pozvao Srbe na slogu, jedinstvo i istrajnost i da ostanu na Kosovu i Metohiji, jer je, kako je rekao, to srpska zemlja koja ne može biti tuđa. Patrijarh je pred velikim brojem građana kazao da oni moraju doneti „sudbonosnu odluku” da ostanu gde su i da to nije odluka pojedinca, već srpskog naroda.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

„Nismo mi upali na ovu zemlju ili je oteli od nekoga, već nam je ovu zemlju Bog darovao i zato ono što nam je gospod darovao moramo da čuvamo i duhovno i moralno uvećamo i takvo ostavimo u nasleđe onima koji dolaze posle nas”, naveo je.

On je pozvao Srbe da budu jedinstveni i da ostanu na Kosovu i Metohiji, uprkos predlozima o podeli ili nekom kompromisnom rešenju. „To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onoga što je srpsko”, ocenio je Irinej.

„Mi smo za kompromis, ali onakav po kome će KiM ostati u Srbiji jer srpska zemlja ne može biti tuđa, već srpska”, dodao je. Poglavar SPC je rekao i da je „ono što se pokloni za sva vremena izgubljeno”, da se „za sve okupacije nađe rešenje” i da je to stav Srpske pravoslavne crkve od kojeg se neće odustati.

„Na svaki mogući način, dopuštenim sredstvima, borićemo se i ubeđivati one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo, da promene mišljenje”, rekao je Irinej.

On je kazao i da se raduje jer se uverio da Kosovo nije prazno, da u njemu ima Srba, a da ga je posebno obradovalo što se veliki broj dece rađa. Među okupljenima ispred Hrama svetog Dimitrija bili su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Tokom posete Kosovu patrijarh Irinej je posetio i rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obratio se studentima koji su došli da ga dočekaju a potom i ručao sa njima u studentskoj menzi, javlja Beta.

IZVOR: POLITIKA

FORO: N1