Wednesday, June 19, 2019


Šta je do sada pokazala istraga o požaru u Notr Damu

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 16/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Vatrogasci su u utorak ujutru i dalje gasili ostatke plamena u katedrali Notr Dam, a gradske vlasti su pokrenule istragu kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo u jednom od najznačajnijih objekata u Parizu.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

“Požar u pariskoj katedrali Notr Dam bio je nesrećan slučaj. Ova istraga je izrazito opsežna i komplikovana i trenutno u njoj učestvuje 50 ljudi. Svi favorizujemo teoriju da je požar izazvan nesrećnim slučajem”, rekao je francuski tužitelj koji vodi istragu o nemilim događajima u Parizu.

Stotine vatrogasaca borilo se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam vekova star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati pre nego što je stavljen pod kontrolu. Spaseni su zvonici i spoljni zidovi.

Kao deo istrage, radnici koji su radili na procesu rekonstrukcije katedrale biće dodatno ispitani.

“Vatra tinja i dalje unutar zgrade, a i ostatak građevine će morati da bude prekontrolisan”, rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Fracnsuek Loran Nunjez.

“Postojala je opasnost da se uništi simbol naše države”, rekao je ministar kulture Frank Rester.

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocenosti, dodao je ministar, iako je deo slika ostao unutra i preti im oštećenje zbog dima i vode.

Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Francuska obnoviti Notr Dam, crkvu koja se smatra važnim primerom francuske gotičke arhitekture i koju posećuje 13 miliona ljudi godišnje.

“Zajedno ćemo to uradili. To će nesumnjivo biti deo francuske budućnosti i naš projekat za nadolazeće godine”, rekao je Makron ispred katedrale, još pre ponoći.

IZVOR: NEDELjNIK

FOTO: TANJUG