Wednesday, June 19, 2019


Biskup: Katedrala Notr Dam biće zatvorena narednih pet, šest godina

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 17/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Pariska katedrala Notr Dam oštećena u razornom požaru biće zatvorena na pet do šest godina, rekao je biskup Patrik Šove koji je na čelu tog zdanja.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Šove je ovo izjavio u razgovoru sa lokalnim vlasicima radnji, dva dana pošto je u vatri izgoreo krov katedrale i srušen je njen toranj.

“Deo katedrale je vrlo oslabljen u teškom požaru” rekao je Šove.

On nije precizirao na koji deo zdanja se to odnosi.

Takođe nije rekao šta će ubuduće raditi 67 zaposlenih u katedrali.

Iz kancelarije pariskog tužioca navedeno je da istražitelji koji ispituju uzroke požara u Notr Damu još nisu mogli da ispitaju unutrašnjost katedrale jer se i dalje smatra nebezbednim.

Oni će danas nastaviti sa intervjuima, navodi se u saopštenju i dodaje da će istraga biti nastavljena dok se ne otkrije istina i identifikuje uzrok požara.

Istražitelji su juče ispitali oko 30 svedoka, uključujući zaposlene u kompanijama uključenim u restauraciju crkve i zaposlene u obezbeđenju.

Nedostatak stručnjaka mogao bi usporiti obnovu 

Najveća prepreka brzoj obnovi katedrale Notr Dam, koja je oštećena u velikom požaru, mogao bi, prema mišljenju stručnjaka, biti nedostatak specijalista u ovom specifičnom sektoru.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

“Najveći je problem da jednostavno nedostaje veliki broj zanatlija sa specifičnim znanjima, koji bi omogućili brzi tok obnove“, rekao je Volfgang Zehetner, predsednik Udruženja evropskih restauratora katedrala za austrijski časopis Trend.

Zehetner, koji je ujedno i glavni restaurator bečke katedrale Svetog Stjepana, kazao je da od 20 stalno zaposlenih restauratora-zanatlija na glavnoj bečkoj katedrali, dvojica mogu biti “pozajmljena” za obnovu katedrale Notr Dam.

“Svoje stručnjake, pre svega klesare i stolare, ponudile su i katedrale u Kelnu i Frajburgu, ali je sve to premalo da bi radovi išli željenom brzinom”, rekao je Zehetner, koji je dodao kako je stručnjaka sa specifičnim znanjima koja su povezana s jednom gotičkom katedralom, premalo.

On procenjuje da će procena štete trajati nekoliko nedelja, ali je nakon prvih fotografija unutrašnjosti katedrale, optimističan.

“Donji delovi nisu tako snažno uništeni kao što se to u noći požara moglo pretpostaviti. Najvažnije pitanje je u kojoj meri su oštećeni blokovi peščenjaka kojima je katedrala sagrađena”, smatra bečki restaurator govoreći o taložnim stenama sastavljenim od zrna peska.

On veruje da bi se prilikom obnove mogle ukloniti neke “greške iz prošlosti”.

“Mislim da bi se mogle vratiti glave kipova brojnih svetaca koje su odstranjene za vreme Francuske revolucije i sada su izložene u brojnim muzejima”, zaključuje Zehetner.

IZVOR: BETA, HINA

FOTO: REUTERS