Wednesday, June 19, 2019


Žandarmi proglašeni krivim za prebijanje Vučića i Malog, kazne povećane

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 17/04/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Viši sud u Beogradu osudio je sedmoricu pripadnika niškog odreda Žandarmerije na uslovne kazne od osam meseci zatvora zbog toga što su prekoračili dozvoljenu silu prilikom intervencije tokom Parade ponosa iz septembra 2014 godine.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Sud je ustanovio da su žandarmi koristili silu kako bi Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije, Predragu Malom, bratu ministra finansija i dvojici vojnih policajaca silom naneli povrede kako bi ih protivzakonito kaznili.

Policajci će kazne služiti ukoliko u naredne tri godine počine bilo koje krivično delo.

Podsetimo, sedmorica žandarma su u prvom stepenu već bili osuđeni na uslovne zatvorske kazne zatvora, ali je Apelacioni sud ukinio tu presudu i vratio je na novo suđenje.

Odbrana je  završnim rečima insistirala da nije bilo prekoračenja primene prinude, već da su policajci reagovali u skladu sa zakonom.

Odbrana je takođe sugerisala da žandarmi ne mogu da budu osuđeni za napad na vojno lice u vršenju službe, pošto su dva vojna policajca tog dana pratila Vučića i Malog, što nije po zakonu.

Tužilaštvo je insistirao na osuđujućoj presudi, trvrdeći da snimak incidenta nedvosmisleno pokazuje da su policajci koristili silu koja nije srazmerna situaciji. Tužilac je takođe isticso da su se četiri oštećena uredno legitimisala pre napada, kao i to da nisu inicirali konflikt.

Ovaj slučaj će se ponovo naći pred Apelacionim sudom, koji ovoga puta neće moći da ga vrati Višem sudu.

IZVOR: DANAS

FOTO: N1