Wednesday, May 22, 2019


Vlada Srbije usvojila predlog novog zakona o glavnom gradu

By GLASRAZUMA.RS , in BEOGRAD , at 03/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu u cilju uskladjivanja sa brojnim sektorskim zakonima, ali i preciziranja ovlašćenja u pogledu određenih nadležnosti koje se odnose na pojedina pitanja od značaja za građane glavnog grada, saopšteno je posle sednice Vlade.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kako je objašnjeno, cilj predloženog zakona je da “obezbedi efikasnije i kvalitetnije obavljanje poslova grada Beograda “na bazi njegovog posebnog ustavno-pravnog položaja i u skladu sa razvijenim stručnim, organizacionim i kadrovskim kapacitetima koji postoje u gradu”.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zadovoljan je odlukom Vlade i ističe da je najvažnija izmena koju će doneti taj zakon decentralizacija grada.

Vesić je za Tanjug rekao da je nacrt zakona rezultat jednogodišnjeg rada Grada Beograda i resornih ministarstava kako bi zajednički našli bolja rešenja za funkcionisanje grada.

Kako je objasnio, Beograd će ovim zakonom biti podeljen na dve zone – gradsku i prigradsku.

“Sedam prigradskih opština će biti u prigradskoj zoni, a 10 gradskih u gradskoj”, rekao je Vesić i istakao da će i prigradske i gradske opštine imati mnogo veća ovlašćenja nego što imaju danas.

Na sednici Vlade je usvojena i odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu predloga strategije industrijske politike Srbije od 2021-2030. godine i za izradu predloga strategije istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije u Srbiji.

To radno telo radiće na izradi predloga obe strategije, sa posebnim akcentom na razvoju digitalizacije, kreativne industrije, nauke istraživanja i razvoja.

IZVOR: BETA

FOTO: N1