Sunday, June 16, 2019


Vučić: Važno je postati deo EU, ali je važnije preživeti i obezbediti budućnost

By GLASRAZUMA.RS , in AKTUELNO POLITIKA , at 03/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je “važno postati deo Evropske unije, ali je važnije, najpre preživeti a zatim obezbediti sigurnu budućnost za našu decu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo da se krećemo”.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

“Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji”, rekao je Vučić, u autorskom tekstu koji je objavio Kurir, a u kojem je sumirao utiske sa nedavnih sastanaka u Pekingu i Berlinu, uz ocenu da se problemi na ovdašnjim prostorima ne mogu rešiti bez Evrope.

On je naveo da “postoje prilike koje ne treba propustiti, i Berlin je, svakako, bio jedna od njih”.

Ukazao je da je to “tačka sa koje se određuje da li će nam sledeće godine prolaziti u gigabajtima ili u mitovima. Brzo, ili užasno sporo. U razvoju, ili u svađi i podelama. U razumevanju, ili zbunjenosti”.

“Deo Balkana to, očigledno, nije shvatio. (Denis) Zvizdić, (Ramuš) Haradinaj, (Hašim) Tači, potcenili su Evropu, Merkelovu i Makrona, na način na koji to nije urađeno još od čuvenog mita u kojem je ona devojčurak koju otima i siluje Zevs”, napisao je Vučić.

Vučić je, povodom skupa u Berlinu, naveo da su “naše balkanske podele, zađevice, sitni interesi, narcizam malih razlika, bili, ponovo, važniji delu balkanskih političara, nego potreba da nešto, kompromisom, rešimo”.

“Za čiji račun, osim skupljanja jeftinih političkih poena, za domaću upotrebu, ili dodvoravanja onim silama u kojima neko prepoznaje Zevsa lično? Ne znam, ali znam da Evropa, posle svega, neće da se povuče, svesna da je ovaj prostor, njen prostor, i da je ovaj problem, njen problem”, naglasio je Vučić.

U tekstu je Vučić istakao važnost susreta koje je imao nedavno u Pekingu, sa kineskim i ruskim predsednikom, ali i ocenio da “bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, moramo da razumemo da bez Nemaca i Francuza, ali i Italijana i drugih Evropljana, nećemo moći da rešimo nijedan od svojih problema u budućnosti”.

IZVOR: BETA, KURIR

FOTO: TANJUG