Wednesday, May 22, 2019


Izbor Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije nosi četiri poruke

By GLASRAZUMA.RS , in REGION , at 06/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Izbor Steve Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije nosi sa sobom četiri poruke, piše BBC na srpskom jeziku.


Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!


To su, kako se navodi, prvi talas prihvatanja novog imena zemlje, nepromenjenu regionalnu i spoljnu politiku, objedinjavanje vlasti i pripremu za parlamentarne izbore

Pendarovski je, kako navodi BBC, ponudio biračima nastavak politike koja je oličena u premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, koga BBC naziva glavnim protagonistom u sporazumu sa Grčkom.

“Izabrali smo zagarantovani put napred – za ljude, zemlju, put ka NATO i Evropskoj uniji, ka razvijenom svetu gde pripadamo”, rekao je Pendarovski nakon izbora.

Vlada Zaeva je i do sada jasno vezivala evropske i evroatlanske integracije za prihvatanje novog imena zemlje.

Pendarovski je u intervjuu za BBC između dva izborna kruga jasno naglasio da se spoljna politika, koja je glavni deo nadležnosti predsednika države, neće menjati.

“Naše mesto je u NATO, naše mesto je u EU. Tačka. Kraj. Nema više nazad. Mračna vremena su poražena, kao i lider VMRO-DPMNE Mickovski, sejanje straha, podele, sukobi”, rekao je Pendarovski.

Stranka Zorana Zaeva dobila je svog čoveka i na mestu predsednika države, posle uspostavljanja kontrole nad parlamentarnom većinom i pobedom na gotovo svim izborima u prethodne tri godine, navodi britanski javni servis.

Dosadašnji predsednik Severne Makedonije Djorđe Ivanov izabran je na predlog VMRO-DPMNE pre pet godina, a BBC ističe da je u poslednjoj godini svog mandata pokušavao da opstruiše poteze nove vlasti, pre svega na planu promene imena zemlje.

Novinar Žarko Nastoski smatra da će činjenica da SDSM prvi put posle 13 godina ima i premijera i predsednika države testirati demokratski kapacitet makedonske vlasti.

Pendarovski je između dva kruga uvećao broj svojih birača za 140.000, ali niska izlaznost u prvom krugu i neophodnost većeg angažovanja vladajuće stranke obeležili su izbore u zemlji, koju već sledeće godine čeka mnogo važnije glasanje – parlamentarni izbori, piše BBC.

IZVOR: TANJUG

FOTO: TANJUG