Wednesday, May 22, 2019


KiM: Obijena crkva Svete Paraskeve

By GLASRAZUMA.RS , in KOSOVO , at 08/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

U selu Gojbulja, u opštini Vučitrn obijena je crkva Sv. Paraskeve, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska.


Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!


Vernici su juče oko 16.00 časova primetili da su vrata na crkvi provaljena, a policija je izvršila uviđaj.

Sa ikona je uzet novac u vrednosti od oko 20 evra koji su vernici ostavili za Ðurđevdan kada je u crkvi služena liturgija.

Selo Gojbulja je mešovito selo u kome pored većine albanskog stanovništva živi i pedesetak srpskih porodica.

Kancelarija za KiM: Još jedan vandalski napad na objekte SPC

Obijanje crkve Svete Paraskeve u Gojbulji još jedan je u nizu necivilizovanih i vandalskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na KiM, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i pozvala policijske organe privremenih institucija u Prištini da konačno rasvetle ovaj, ali i druge slučajeve takvog “besprizornog ponašanja”.

“Napadi na SPC su i napadi na srpski narod u celini u južnoj pokrajini i imaju nedvosmisleno za cilj da se obeshrabre oni Srbi koji su namerni da ostanu u svojim domovima i nastave da žive na ognjištima svojih predaka”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija ocenjuje i da ovakvi vandalski činovi obijanja, paljenja verskih objekata, napadi na sveštenstvo u srpskim crkvama i manastirima na KiM jasno pokazuje i “kako bi oni koji se upinju na sve načine da uđu u UNESKO „sačuvali“ kulturne i verske objekte SPC i srpskog naroda, kao spomenika i pokazatelja viševekovnog života i trajanja na tim prostorima”.

Kancelarija za KiM uz osudu novog napada na objekte SPC na Kosovu i Metohiji još jednom poziva međunarodnu zajednicu i njene predstavnike na Kosovu i Metohiji da reaguju i zaštite, kako sakralne objekte, tako i predstavnike SPC i srpski narod u pokrajini, navodi se u saopštenju.

IZVOR: TANJUG