Wednesday, May 22, 2019


Vesna Pešić pozvala da se ne usvoji “Tijanin zakon”, odgovorio joj otac ubijene Tijane

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 15/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Dok se u Skupštini Srbije raspravlja o novim zakonskim rešenjima koji predviđaju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela, jedan tvit Vesne Pešić izazvao je polemiku.

Vesna Pešić je ocenila i da doživotna robija, bez prava izlaska, brutalizuje naše krivično zakonodavstvo i, kako je navela, generalno, represiju vlasti.

Igor Jurić, Tijanin otac, odgovorio je Vesni Pešić da se doživotna kazna bez mogućnosti uslovnog otpusta traži isključivo za najteže oblike teških krivičnih dela u kojima su žrtve deca.

Poslanici u Skupštini Srbije juče su otpočeli raspravu o takozvanom Tijaninom zakonu, odnosno o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža postojeća krivična dela, ali i pripremanje ubistva, kao novo krivično delo.

U skladu sa inicijativom Fondacije Tijana Jurić, predložena je kazna doživotnog zatvora za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je juče da veruje da će postojati konsenzus i da će, kako je rekla, čak i predstavnici opozicije glasati za ovo.

“Ne treba zanemariti da je Fondacija ‘Tijana Jurić’ upravo uputila takav predlog Skupštini, da ga je podržalo 158.000 građana, što je pet puta više od potrebnog broja da bi se jedan predlog našao pred narodnim poslanicima”, rekla je ministarka pravde.

Predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala je juče sve narodne poslanike da učestvuju u radu sednice na kojoj se raspravlja o “Tijaninom zakonu” i diskusijama i amandmanima doprinesu kvalitetu tog zakona, kao i da iduće sedmice glasaju za njega, kao i da prilikom glasanja zaborave na političke razlike.

Kako je preneo današnji Blic, poslanik Vladimir Orlić iz SNS poručio je da da će ta stranka bez ikakve rezerve podržati ta rešenja.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov izjavila je da je ovo jedan od zakona pred kojim se poslanici nalaze u velikoj moralnoj dilemi i da unutar istih poslaničkih grupa postoje različita mišljenja, te da je zato odluka o glasanju komplikovana.

Njen stranački kolega Radoslav Milojičić Kena izjavio je da će ići na sednicu parlamenta kako bi glasao za “Tijanin zakon” jer je, prema njegovim rečima, to obaveza prema svoj deci u Srbiji.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da ta stranka podržava uvođenje najstrožih kazni za nasilnike i ubice dece i da su nekoliko puta podržali inicijativu porodice Jurić, ali istakao da nije u skladu sa evropskom praksom potpuno ukidanje uslovnog otpusta.

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da podržava najrigoroznije kazne za ova dela, i da će odluku o glasanju doneti posle parlamentarne rasprave.

Zoran Živković rekao je da podržava zaoštravanje kaznene politike jer misli da će to imati efekta, poručio je da neće ići na glasanje pošto bojkotuje parlament, ali i istakao da će se građanima obratiti javno i reći da podržava “Tijanin zakon”.

Aleksandar Marton iz LSV rekao da je ta stranka donela odluku da glasa za ovaj zakon.

Zarad građana, Tijane i sve postradale dece, Sanda Rašković Ivić izjavila je da će Narodna stranka podržati donošenja ovog zakona.

Đorđe Milićević iz SPS naveo je da će njegova stranka glasati za donošenje “Tijaninog zakona” jer nijedan zakon koji se našao u proceduri nije imao toliku podršku.

IZVOR: NEDELjNIK

FOTO: NEDELjNIK