Wednesday, May 22, 2019


Izrael uništio 10.000 dokumenata i knjiga o palestinskoj istoriji

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 16/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Tokom izraelskih zračnih napada na Gazu početkom maja, bombardovan je i jedan od najznačajnih kulturnih centara u kojem se čuvaju značajni dokumenti o palestinskoj istoriji.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” delovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji – PLO.

Četvorospratna zgrada koja se nalazi u četvrti Er-Rimal u Gazi, sravnjena je sa zemljom u izraelskom bombardovanju 4. maja.

Nacionalni istrazivački centar

Centar je 22 godine radio na dokumentovanju podataka o palestinskoj istoriji i kulturi, a ovih dana su u toku bile pripreme za izdavanje dve knjige na tu temu.

No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena, najverovatnije do toga neće doći.

Generalni direktor Centra Nahid Zekut kazao je kako je reč, pre svega, o nacionalnom istrazivačkom centru, koji je organizovao veliki broj naučnih konferencija i seminara o palestinskim izbeglicama.

Zekut podseća kako je ovaj centar čuvao i značajnu literaturu o palestinskoj i arapskoj istoriji.

“Izrael je bombardovanjem Centra uništio više od 10.000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo retki primerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu”, rekao je Zekut.

Podvukao je da, iako je zgrada Centra u potpunosti uništena, ideja ovog centra i dalje živi i da on će biti obnovljen.

‘Uništavanje memorije Palestinaca’

Palestinsko Ministarstvo kulture je nakon napada na Centar objavilo saopštenje u kojem je istaknuto kako ovaj napad predstavlja sistematski ratni zločin, čiji je cilj uništenje memorije palestinskog naroda.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” osnovan je 1997. godine odlukom tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata.

U izraelskim zračnim napadima na Gazu 4. i 5. maja poginulo je najmanje 25 Palestinaca, među kojima tri trudnice i dve bebe, a povređeno je više od 150 osoba.

IZVOR: AL JAZEERA

FOTO: ANADOLIJA