Wednesday, May 22, 2019


Protest penzionera: Ne očekujemo mnogo dok trenutna vlast ne ode

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 17/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Penzioneri, koji su na Trgu Nikole Pašića protestovali protiv odluke Ustavnog suda kojom je obustavio sve postupke za ocenu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, poručili su da “ne očekuju mnogo dok trenutna vlast ne ode”, ali da će nastaviti da izražavaju nezadovoljstvo.

“Mi smo Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu ustavnosti i organizovali potpisavanje akta od strane poslanika za pokretenje postupka ocene ustavnosti za šta je potebno 25 poslanika”, rekao je Tamburić.

On je rekao da je razlog protesta i “nezadovoljstvo zbog manipulacija koje se vrše sa penzionerima i pre i posle ukidanja Zakona o smanjenju penzija”.

“Od 2012. godine je delimično obustavljeno uskladjivanje penzija sa rastom cena, a posle 2015. do sada usklađivanje je potpuno obustavljeno”, rekao je Tamburić.

On je istakao da je tim neusklađivanjem od penzinera uzeta veća suma nego smanjivanjem penzija, a da je za šest godina oteto četiri do pet milijardi evra.

Tamburić je kazao i da ne očekuje da država uradi bilo šta, ali da protestom žele da obaveste evropsku i srpsku javnost šta se dešava u Srbiji.

Predsednik Sindikata penzionera “Nezavisnost” Miloš Grabundžija poručio je da vlast i sudovi ne rade svoj posao, i da sve mere koje penzioneri preduzmu “oni obezvrede”.

“Idemo dalje, iako je Evropski sud za ljudska prava u kratkom obrazloženju predstavku Sindikata penzionera Nezavisnost odbio kao neprihvatljivu. Naš sledeći korak je Komitet ministara Saveta Evrope”, rekao je Grabundžija.

Penzoneri su nosili transparente “Jedan od pet miliona opljačkanih penzonera”, “Laži, poniženja i pljačka nisu budućnost Srbije” , “Tačka na pljačku penzionera”.

Oni su prehodno uputili dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, kao i Radio-televiziji Srbije (RTS).

Poverenica Foruma penzionera Demokratske stranke Snežana Mirković rekla je da nema mnogo pomaka u rešavanju problema penzionera, i da ih neće ni biti dok sadašnja Vlast ne ode.

IZVOR: N1, BETA

FOTO: N1