Wednesday, May 22, 2019


Prva azijska zemlja legalizovala istopolne brakove

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 17/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Parlament Tajvana je glasao za legalizaciju istopolnih brakova, što predstavlja prvi takav slučaj u Aziji i podstrek za LGBT aktiviste.

Hiljade ljudi, među kojima je bilo i istopolnih parova, okupile su se jutros po kiši ispred parlamenta uoči glasanja. Mnogi su nosili transparente u duginim bojama na kojima je pisalo „Glasanje ne može da bude neuspešno”.

Oko 50 protivnika novog zakona sedelo je pod šatorom ispred parlamenta, gde su držani govori u prilog braka kao zajednice isključivo muškarca i žene.

Ustavni sud Tajvana zaključio je u maju 2017. godine da tajvanski ustav dozvoljava istopolne brakove i dao parlamentu rok od dve godine da promeni zakone.

Prihvatanje veza homoseksualaca i lezbejki na Tajvanu počelo je 90-ih godina prošlog veka kada su lideri danas vladajuće Demokratske napredne stranke promovisali to pitanje kako bi se Tajvan izdvojio u Aziji kao otvoreno društvo.

IZVOR: POLITIKA

FOTO: AP/BETA