Wednesday, May 22, 2019


Sabor SPC: Kosovo je deo Srbije, priznanje ili podela neprihvatljivi

By GLASRAZUMA.RS , in KOSOVO , at 17/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ponovio je stav SPC da je Kosovo sastavni deo suverene teritorije Srbije i odbacio kao neprihvatljivu “bilo kakvu izmena statusa Kosova, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države, ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje”.

“Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja EU, OEBS, UNESKO i druge važne međunarodne organizacije”, stoji u saopštenju.

Sabor je naveo i da taj stav “nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta” već da predstavlja poziv “svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada SPC, institucionalne i bezbednosne zaštite naših svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana”.

“Podržavamo, stoga, svesrdno svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova kao južne pokrajine Srbije”, navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je o Kosovu početkom nedelje sa članovima Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

IZVOR: BETA

FOTO: N1