Wednesday, May 22, 2019


Teodorović i Bećković različito o statusu Kosova

By GLASRAZUMA.RS , in KOSOVO , at 17/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Kada bi Kosovo bilo vraćeno Srbiji, građani Srbije bi morali da znaju da bi jedna trećina poslanika u parlamentu bili Albanci sa Kosova, kao i potpredsednik Vlade i nekoliko ministara, izjavio je FoNetu akademik Dušan Teodorović, koji se protivi zamrznutom konfliktu i poziva da se prihvati realnost.

“Bila bi to komplikovana i složena situacija”, procenio je Teodorović i naglasio da svi, ipak, žele da budu članovi Evropske unije, u kojoj važe slobodan protok ljudi, ideja i kapitala.

Rekao da je saglasan sa održavanjem međunarodne konferencije o Kosovu, na kojoj bi, u prisustvu članica Saveta bezbednosti UN i velikih sila, bili razmatrani i položaj manjina i očuvanje kulturnih i istorijskih spomenika, ali i članstvo Kosova u UN.

Bećković: Srbija bez Kosova ne bi bila Srbija

Akademik Matija Bećković je, s druge strane, izjavio FoNetu da Srbija koja bi priznala Kosovo Republiku ne bi bila Srbija i to Kosovo bi imalo razloga da ne prizna tu i takvu Srbiju.

“Srbija koja bi se odrekla Dečana i Gračanice nema nikakvog razloga da se ne odrekne i Žiče i Studenice”, ukazao je Bećković u serijalurazgovora Kosinus.

Govoreći o Kosovu, on je predočio da je cela Srbija ispisana grafitom “nijedna duša te se nije odrekla”.

Srbija se ne može razgraničiti sama sa samom, napomenuo je Bećković i ocenio da kosovsko pitanje ne bi trebalo da bude jedinstven slučaj u svetu.

Kosovo nije jedino, takvi primeri su i Kipar, Katalonija, Korzika, Tirol, Transilvanijia, ilustrovao je on i upozorio da se od Srbije traži da “bude ruglo među narodima i da učini nešto što nije uradio nijedan narod na svetu”.

Uveren je i da se iza celog kosovskog pitanja i priče o granicama, zapravo, krije ideja velike Albanije, koja nije faktički priznata, ali već postoji.

U ovom trenutku zamrznuti konflikt je vrsta kompromisa, smatra Bećković i skreće pažnju na to da se od članica EU, koje imaju sličan problem, ne traži da taj zamrznuti konflikt odmrznu.

IZVOR: FONET

FOTO: N1