Wednesday, May 22, 2019


Vukadinović: Ne ide Vučić u Skupštinu zbog raporta, već da isprovocira opoziciju

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 17/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Poslanici Narodne Skupštine na sednici 27. maja će raspravljati o izveštaju o Kosovu i Metohiji, na kojoj će na pitanja odgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Da li će narod, koji je, kako tvrdi predsednik Srbije, već odbio njegov plan za rešavanje kosovskog pitanja, po prvi put biti u prilici da ga zapravo čuje? Aleksandar Vučić spreman je, kaže, da podnese izveštaj narodnim poslanicima.

“To bi za mene predstavljalo ne samo važnu obavezu, već rekao bih da bi bilo vrlo dobro da se odgovori na različita pitanja, spekulacije i da ljudi zaista imaju priliku da čuju šta je prava istina”, rekao je Vučić.

RTS: Ako postoji ta mogućnost, kada bi to moglo da se dogodi?

Vučić: Odmah.

Predsednica parlamenta nije časila ni časa. Svega par sati nakon Vučićevog gostovanja na RTS-u, odlučila je da iskoristi njegovu spremnost.

“Želim da vas obavestim da sam danas sazvala posebnu sednicu Narodne skupštine sa dnevnim redom – izveštaj o Kosovu i Metohiji”, navela je Gojković.

Da li će izveštaj slušati samo poslanici vladajuće koalicije, budući da najveći deo opozicije bojkotuje zasedanja? Gojković je, najavljujući da je pre glasanja o Vučićevom izveštaju, predviđena rasprava, posebno “žacnula” političke takmace koji u plenumu iz protesta ne učestuvuju.

“Njihovo je pravo, ali i politička obaveza da dođu na ovu sednicu i učestvuju u ovoj veoma važnoj debati”, poručila je ona.

U Narodnoj stranci spremni su na povratak u skupštinske klupe – ali pod jednim uslovom. Da pre sednice napismeno dobiju kompletan izveštaj o dosadašnjim pregovorima u Briselu i konkretan plan šta država dalje namerava da radi po po pitanju Kosova.

“Bilo bi pristojno da Vučić konačno kaže ono o čemu se on dogovarao sa Tačijem po svetskim metropolama, večerama i ručkovima”, rekla je potpredsednica Nardona stranke Sanda Rašković Ivić.

N1: Da li očekujete da to i bude?

Sanda Rašković Ivić: Nisam sigurna, poznajući njega i njegov mentalni sklop.

Ne dolazi Vučić u Skupštinu da podnese raport, već da isprovocira opoziciju koja nema usaglašen stav po pitanju Kosova, smatra nezavisni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

“Ja lično nisam siguran da tog plana ima, nego da su ovome presudili neki taktičko-marketinški medijski i politički razlozi zbog čega se sad došlo u Skupštinu, a ne zato što sad kao ima plana, a nije ga bilo pre tri meseca, ili šest meseci ili godinu dana. Mislim da će opozicija tu imati težak izbor koji uveliko podseća na ono – ‘ko uzme, kajaće se, ko ne uzme kajaće se'”, smatra Vukadinović.

Ako se po jutru dan poznaje – Vučićeva “koska” već je počela da izaziva disonantne tonove u opoziciji. Dok jedni uslovljavaju povratak u skupštinske klupe, Stranka moderne Srbije već je najavila da prekida bojkot zasedanja, a šefica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić da nema ni govora o povratku na plenum, jer ih na bojkot nije naveo dnevni red, već nepodnošljiv odnos većine prema opoziciji.

IZVOR: N1