Sunday, June 16, 2019


Vlast, opozicija i tabloidi

By Pavle Kosić , in STAV , at 20/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Vlast u Srbiji se u poslednje vreme ponaša kao da njihovoj vlasti nikada neće doći kraj. Ali svima koji se bar malo razumeju u politiku, jasno je da će se to dogoditi u nekom trenutku, jer mašinerija kakva je SNS ne može dugo da traje.

Predsednik Srbije se u poslednje vreme ponaša kao da vlada blago dementnim i napaćenim narodom. Čak mu nije teško da menja svoje stavove na svakih par sati, u zavisnosti od toga kako su prihvaćeni u javnosti.

Srpska opozicija se ponaša kao da joj je vlast zagarantovana i da je politička promena 2012, zapravo čista slučajnost. Iako mnogi opozicionari vole da kažu kako su nešto naučili iz svojih grešaka, iz dana u dan građane uveravaju da to nije baš tako. Što ne znači da oko mnogih stvari nisu u pravu, samo što nikome nije jasno zašto sve to što zameraju Vučiću nisu radili drugačije dok su bili na vlasti. Jer je upravo vlast do 2012. otvorila put ovakvoj SNS i ovakvom predsedniku Vučiću.

A srpski mediji, tj. većina njih se ponaša kao propagandno sredstvo Aleksandra Vučića. Niko se ne seća kada je poslednji put neki tabloid kritikovao predsednika, kao što se niko ne seća kada je poslednji put prošao ceo dan, a da provladini mediji nisu izneli neke gnusne laži o opoziciji. I više nije bitno da li njima neko govori šta da pišu ili oni to rade dobrovoljno. Tabloidi u Srbiji učestvuju u političkoj propagandi, a za to ne postoji nikakvo opravdanje, niti će ikada postojati. A propaganda i novinarstvo nisu isti pojmovi.

Mnogi bi rekli kako i u Evropi postoje slični predsednici Aleksandru Vučiću i da su svuda tabloidi najtiražniji i prljavi, ali u toj Evropi, šta god mi mislili o njoj, postoje institucije. Nije moguće da predsednik svakodnevno govori kako je jedan od lidera opozicije ukrao 500 miliona evra. Pa ako je tako, zašto Dragan Đilas do sada nije uhapšen? Svaki normalan čovek bi podržao da se uhapsi čovek koji je od građana oteo tolike pare. Ali ta pasivnost sudstva zapravo nam pokazuje da dokazi za tako nešto, očigledno ne postoje.

Ali i pored toga što je vlast takva, opozicija mora da shvati, da ako se deklariše kao pristojna i kulturna – mora tako i da se ponaša. Tu nema mesta psovkama u svakoj drugoj rečenici, nema izraza poput “botovi” i “sendvičari” za svakog ko je protiv Đilasa, Jeremića i Obradovića. Ako već vlast nije kulturna, neka nam bar opozicija bude takva. I samo će se tako domoći vlasti. A tada će i ovi tabloidi postati malo pristojniji. Valjda.

Autor je glavni i odgovorni urednik portala glasrazuma.rs