Sunday, June 16, 2019


Vučić: Jedinice ROSU se povlače sa severa Kosova

By GLASRAZUMA.RS , in KOSOVO , at 28/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da se specijalne jedinice ROSU povlače sa severa Kosova i da je na teritoriji severa trenutno još četiri vozila specijalnih jedinica.

On je rekao i da je plan Prištine bio da se privede ukupano 26 osoba na severu, a da je privedeno ukupno 19 osoba.

“Akcija specijalnih jedinica kosovske policije izvodi se na teritoriji celog KiM. Uhapšene su 23 osobe. Ima povređenih. Puca se na nenaoružan narod”, rekao je ranije danas Aleksandar Vučić.

On je rekao da će vojska Srbije braniti stanovništvo ako dođe do ozbiljnijih napada na srpski narod na Kosovu, a da će Srbija pobediti.

Predsednik Srbije je na posebnoj sednici Narodne Skupštine posvećenoj Kosovu, rekao da prema informacijama koje Srbija poseduje, u akciji Prištine učestvuju pripadnici jedinica ROSU i FIT, koji su do sada upali na teritoriju severa Kosova sa 73 vozila, uglavnom oklopna.

“Još 50 ćeka kod Južne Mitrovice, a još 50 čeka u Srbici. Osam je upućeno u Zubin Potok. Do sada su privedene 23 osobe, uglavnom srpske nacionalnosti, ima i Bošnjaka. Akcija je izvedena na teritoriji tri opštine, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku, dakle na teritoriji celog Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

“Među uhapšenima je najviše pripadnika snaga kosovske policije, rekao je predsednik Srbije”.

“Upravo je to ono o čemu smo imali saznaja pre 15 dana kada smo alarmirali međunarodnu javnost”, rekao je Vučić i dodao da je trenutno i dalje veoma teško u Zubinom Potoku gde pripadnici ROSU pucaju na nenaoružan narod, prenosi B92.

Vučić je dodao i da do sada nema poginulih.

“Albanci će za povrede koje su zadobili nekom kamenicom reći da su ranjeni. U Kosovskoj Mitrovici pucali su na ljude jer su ih srpski mladići gađali kamenicama”, kazao je.

Predsednik je rekao da su on, ministar odbrane i načelnik Generalštaba jutros sutpili u kontakt sa predstavnicima NATO, ali da je stav misije na Kosovu da je u pitanju policijska akcija protiv korupcije i kriminala i da se oni u to ne mešaju.

“Bio je pokušaj mađarskog kontigenta da smiri situaciju, ali ih je komandant KFOR-a vratio i rekao da se oni ne mešaju u ono što su policijske stvari. To je borba protiv kriminala i korupcije i oni to podržavaju”, preneo je Vučić stav KFOR-a.

Dodao je da su iste poruke stigle i od predstavnika Evropske unije.

“Pozivali su nas da se smirimo i da razumemo da je to borba protiv korupcij”, rekao je Vučić.

“Postoji nepotvrđena informacija da je među pretučenima i privedenima i jedan ruski državljanin Miheal Krasnoščenko”, rekao je Aleksandar Vučić.

Krasnoščenko je radnik UNMIK administracije, naveo je Vučić u Skupštini Srbije. Prokomentarisao je i da su se zvaničnici KFOR-a oglasili i rekli da ne žele da se mešaju, ali da su mađarski pripadnici tih snaga pošli da intervenišu i odbrane Srbe, ali su dobili naređenja komandanata KFOR-a da se vrate na svoje položaje.

IZVOR: NEDELjNIK

FOTO: TANJUG