Sunday, June 16, 2019


Han: Srbija da sprovede reforme u vladavini prava, važan dijalog sa Prištinom

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 29/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je u Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana postigle neke značajne rezultate, ali da ostaje mnogo izazova, naročito u vladavini prava.

Predstavljajući godišnji paket o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Han je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) rekao da zemlje-kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da više učine na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi nerešene sporove. 

Rekao je i da te zemlje treba da nastave da razvijaju privredu. 

Han je kazao da Srbija i Crna Gora moraju da deluju s većom odlučnošću i da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava, ocenivši da je to najvažniji preduslov za napredak, uključujući ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i na pravdu, slobodu i bezbednost. 

Ukazao je na važnost dijaloga Beograda i Prištine, koji treba da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i naveo da dve strane treba da izbegavaju provokacije.

Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile senku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute, rekao je Han.

Da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Evropska komisija, kako je istakao, predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom jer su obe zemlje napredovale u reformama. 

Severna Makedonija je nastavila ambicioznu reformsku agendu, a istorijski sporazum koji je postigla s Grčkom o rešavanju dugotrajnog spora oko svog naziva, dokaz jr snage privlačnosti koju ima evropska perspektiva, kazao je evropski komesar. 

Unija će ostati posvećena podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, naveo je Han i dodao da u BIH treba bez daljeg odlaganja formirati vlasti na svim nivoima. 

Han je rekao i da EU, da bi zadražala kredibilitet, mora da ostane privržena svojim obećanjima, i da jasno i pozitivno odgovara kada zemlje u procesu proširenja ispunjavaju svoja.

BiH treba fundamentalno da poboljša zakonodavni i institucionalni okvir kako bi obezbedila ispunjenje brojnih prioriteta u oblasti demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave, rekao je Han.

Turska nastavila da se udaljava od EU

Kad je reč o Turskoj, Han je naveo da su dijalog i saradnja u ključnim oblastima od zajedničkog interesa nastavljeni, uključujući efektivnu saradnju u oblasti migracija i podrške izbeglicama.

Međutim, Turska je nastavila da se udaljava od EU, s ozbiljnim nazadovanjem u oblastima vladavine prava i osnovnih prava i slabljenjem korektivnih mehanizama u političkom sistemu, posle prošlogodišnjeg stupanja na snagu ustavnih amandmana, kazao je evropski komesar.

On je dodao da je Evropski savet u junu 2018. zauzeo stav da su pregovori sa Turskom u ćorsokaku i da se ne može razmatrati otvaranje ili zatvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu.

Han je rekao i da EU, da bi zadražala kredibilitet, mora da ostane privržena svojim obećanjima, i da jasno i pozitivno odgovara kada zemlje u procesu proširenja ispunjavaju svoja.

IZVOR: BETA