Sunday, June 16, 2019


Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu recitovala pesme o NDH

By GLASRAZUMA.RS , in REGION , at 31/05/2019

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama. Vas ništa ne košta, a nama mnogo znači!

Srpski nedeljnik “Novosti” je u novom broju objavio pesme koje je tamošnja članica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić osamdesetih izvodila u slavu Ante Pavelića u ustaškoj uniformi.

Ona je u razgovoru za list potvrdila da simpatiše ustaše i ustaški pokret, kao i da je osamdeseti godina prošlog veka zaista recitovala pesme u slavu ustaškog vođe Pavelića.

„Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?” izjavila je Tomašić u telefonskom razgovoru za “Novosti“, koje su ovu priču objavile uz naslov “Ruža ustaška”, što je aluzija na popularnu pesmu Prljavog kazališta “Ruža hrvatska” (originalan naziv “Mojoj majci”).

Ružća Tomašić je dodala da ustaše treba odvojiti od onoga sto se dešavalo u NDH tokom Drugog svetskog rata navodeći da je nakon dosta razgovora i čitanja knjiga shvatila da je “ustaški pokret bio odgovor na “Šestojanuarsku diktaturu” kralja Aleksandra Karađorđevića.

“Za vreme Drugog svetskog rata dešavalo se puno zločina. Tokom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom”, rekla je Tomašićeva.

Govoreći o Ante Paveliću, ona je rekla da je on bio narcisoidan i da je puno stvari mogao drugačije da uradi.

“Nije morao imati logore, ali tada je bio rat. Trebalo je živeti u tom vremenu”, dodala je hrvatska evroposlanica.

List otkriva da je Tomašić od sredine sedamdesetih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine osamdesetihih, u ustaškoj uniformi po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitovala svoje i tuđe pesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i NDH, kao i da je pesme objavljivala u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsednik Hrvatskog oslobodilačog pokreta.

„Vodiće nas sjena Slavka Kvaternika, sva će srca opet kucati kao jedno, Domovino, za te i za Poglavnika“, neki su od stihova pesme “Hrvatskoj” Ruže Tomašić.

U istoj pesmi koja se završava stihom “večno za dom spremni” ona recituje o duhu Ante Starčevića, odlučnosti Stejpana Radića i hrabrost i gordost Ante Pavelića.

IZVOR: NEDELjNIK

FOTO: YOUTUBE