Odri Hepbern – više od lepog lica

Britanska glumica i model Odri Hepbern svakako je jedno od najzvučnijih imena današnjice, poznata po svom glumačkom talentu i lepom licu, ali da li znate neverovatnu priču koja se krije iza nje?

Rođena je kao Odri Ketlin Raston u Briselu, od oca Džozefa Entonija Rastona, irskog bankara i majke baronese Ele van Hemstra, pripadnice holandske aristokratije, čiji su preci bili engleski i francuski kraljevi. Njen otac je tek kasnije dodao prezime Hepbern. Imala je dva polubrata iz majčinog prvog braka sa holandskim plemićem. Roditelji su joj se razveli 1935, a ona ostaje da živi sa majkom u Holandiji. Tu su se nalazile i kada je počela nemačka invazija Holandije.

Kako bi se u nekoj meri zaštitili, njena majka počinje da koristi ime Eda fan Hemstra, jer je zvučalo više nemački. Ona je u početku, kao i mnoge aristokrate, gajila simpatije prema nacistima, čak je i čuvala uramljenu sliku sa Hitlerom, a neretko je govorila i da je on najšarmantniji čovek koga je ikada upoznala. Nakon nemačke invazije Holandije održavala je dobar kontakt sa nemačkim oficirima, kako bi zaštitila svoju porodicu, a jedno vreme se čak i zabavljala sa oficirom. Njene simpatije su nestale nakon što je jedan njen rođak pogubljen zbog drugačijeg političkog mišljenja. Odri se stidela majčinih nacističkih simpatija i plašila se da joj ne unište karijeru, ali nikada da njom nije otvoreno razgovarala o tome, iako su čitavog života ostale bliske.

Tokom holandske gladi, u toku zime 1941. godine, Odri je teško obolela zbog neuhranjenosti. Pre rata ona je bila neverovatno nadarena balerina, te je izvodila plesove na ulici i dešavanjima u gradu, kako bi skupila novac za Pokret otpora. Ali nakon ove bolesti više se nikada nije oporavila, niti se profesionalno bavila baletom, a bila je smatrana za jednu od najperspektivnijih balerina svog doba. Odlučila je da počne da se bavi glumom, jer nije mogla da postane primabalerina zbog svoje visine i slabosti.

Za vreme rata ona je prenosila poruke pripadnika Pokreta otpora, a jedno vreme je njena porodica čak i krila engleskog avijatičara. Odri je išla gradom znajući da bi svakog trena mogla biti pogubljena. Sve ovo je na nju ostavilo jak utisak, a naročito patnje ljudi koje je videla tokom rata i zbog toga je od 1954. godine podržavala i pomagala organizaciju UNICEF.Dobila je Predsednički orden Slobode časti od Sjedinjenih Američkih Država zbog svog humanitarnog rada i postaje Ambasador dobre volje UNICEF-a.

Takođe je i nagrađena za svoj humanitarni rad i zalaganje od američke Filmske akademije, a 2002. godine UNICEF u čast njenog humanitarnog rada na zasedanju Ujedinjenih nacija otkriva statuu Odrin duh (The Spirit of Audrey).

Godine 1992, samo četiri meseca pre smrti, Odri odlazi u Somaliju i biva prestravljena strašnim prizorima koje je videla. Izjavila je da joj se čini da se probudila u noćnoj mori. U Etijopiji i Bangladešu je viđala gladne ljude, ali nigde kao ovde – bilo je mnogo gore nego što je mogla da zamisli. Rekla je kako nije bila spremna za to, izjavila je „Zemlja je crvena – izvanredan prizor – duboko terakot crvena. Vidite sela, raseljena lica i kampove i zemlja je namreškana svuda okolo kao kreveti u okeanu, rečeno mi je da su to grobovi. Tamo su grobovi posvuda, pored puta, gde god ima puteva, pored staza kojima idete, pored kampova – svuda su grobovi“.

Do kraja života je pomagala ljudima, a uz to i izgradila izvanrednu glumačku karijeru, glumeći u filmovima kao što su „Doručak kod Tifanija“, „Praznik u Rimu“, „Sabrina“ i mnogi drugi. Jednom prilikom je izjavila: „Kako odrastate shvatićete da imate dve ruke – jednu da pomažete sebi, drugu da pomažete drugima“.

Jovana Jevremović, studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka i urednica rubrike Kultura na portalu glasrazuma.rs

FOTO: BIOGRAPHY.COM

Close
Social profiles