“Amber Alert” dolazi u Srbiju?

Sve je počelo 1996. godine kada je devojčica po imenu Amber Hagerman oteta i posle pet dana njeno beživotno telo pronađeno u zalivu. Nedovoljno informacija i svedoka otežalo je proces pronalaženja devojčice kao i samo otkrivanje njenog ubice. Međutim, njena majka, želeći da se u budućnosti ovakve stvari ne događaju, došla je na ideju, kao što lokalni mediji šalju upozorenja o vremenskim nepogodama, na sličan način mogu to da urade kada se desi otmica deteta. Ideju su prihvatili i od 1996. zvanično postoji sistem “Amber Alert”, koji nosi ime po devojčici Amber Hagerman.

Ovaj mehanizam za sada funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Sistem funkcioniše na sledeći način:

Kada policija izda nalog za “Amber Alert”, jer smatra da je život nestalog deteta u opasnosti i javnost može da pomogne, tada mediji igraju ključnu ulogu, objave putem – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima, reklame na bilbordima itd. Sve to ima za cilj da građani mogu lakše da uoče ili zapamte lice deteta, ili pak imaju korisne informacije koje bi olakšale pronalazak deteta. Statistika pokazuje neverovatnu efikasnost ovog sistema. U Evropi se ove godine, sistem oglasio preko 20 puta, i većina dece je pronađeno živo i zdravo.

U Srbiji je ovaj zakon predložen na usvajanje. Predložio ga je Igor Jurić osnivač fondacije “Tijana Jurić”, koji se nada da će ovaj zakon zaživeti kod nas uskoro.

 

Teodora Jezdić

FOTO: TELEGRAF.RS

Close
Social profiles