Hamlet u sistemu

Danas svako gleda samo sebe i svoje probleme, misleći da problemi drugoga ne mogu brzo da postanu i njegovi. Igor Jurić, sam pokušava da promeni zakon i kažnjavanju silovatelja i ubica dece. Aleksina mama, sama pokušava da promeni zakon o vršnjačkom nasilju. Marija Lukić, sama pokušava da se izbori protiv Jutke iz Brusa. Svi oni nemaju podršku medija i narod okreće glavu i ćuti kada treba njih da podrži. Ćutimo i trpimo sve dok nas nešto ne zadesi.

Došlo je takvo vreme, kada zarad svog uspeha nemilosrdno gazimo po drugima i spremni smo na sve kako bi mi bili na što višoj poziciji. Dok ispiramo usta o drugima i pokušavamo na razne načine na likvidiramo sve one koji se pošteno trude zarad nečega zaboravljamo da su uspeh i sreća do koje na taj način dođemo kratkog veka.

Zato nikada ne mrzite takve ljude, ljude koji govore loše o vama, baš naprotiv žalite ih. Takvim ljudima životi su prazni, mračni i puni kompleksa. Budite ponosni na to što ste baš vi odabrani kao glavna tema onih čija je glava prazna, a srce puno sujete.

Na Ohridskom jezeru Sveti Vladika Nikolaj je napisao: „Blagoslovi neprijatelje moje, Gospode. I ja ih blagosiljam i ne kunem. Neprijatelji su me više gurnuli Tebi u naručje pravde. Kao što gonjena zver nađe sigurnije sklonište nego li negonjena, tako sam i ja, gonjen neprijateljima, našao najsigurnije sklonište, sakrivši se pod Tvoj šator pravde, gde ni prijatelji ni neprijatelji ne mogu pogubiti dušu moju pravednu“.

Toliko sam nekad pozitivna da i sebe samu iznenađujem koliko vere imam da iza svega ovoga postoji razlog, da će sve biti u redu i da bolje stvari dolaze. I onda vidim kako neki ljudi uspevaju da se nose sa nečim na šta ne mogu da utiču, treba biti hrabar da možeš izdržati ono što ne možeš promeniti

Svaki čovek koji se usudi da nešto promeni ima Hamleta u sebi!

„Biti ili ne biti“ u našem čitanju i postavci: „biti“ znači raditi, boriti se, delovati protiv nepravde, protiv sistema koji melje, a „ne biti“ znači savijati kičmu, pristajati, živeti dosadan život, kao hrčak beskonačno vrteti točak dok piramida raste.

„Biti“ – misliti svojom glavom ili „ne biti“ – dozvoliti da te drugi pobede i bezuslovno to prihvatati. Sistem uvek, i u Šekspirovo vreme, i pre njega, i posle njega uvek manipuliše pojedincima, pravi pritisak. Samo je ranije, rekla bih, to bivalo zakamuflirano. Danas je potpuno ogoljeno i opet funkcioniše, gotovo nepogrešivo. Neverovatno je da je sistem spreman da uništi jednog Hamleta zarad ličnog zadovoljstva. Sreća je što Hamlet uvek pobedi sistem i nepravdu!

Jovana Ješić

Tekstove autorke možete čitati na njenom blogu jovanajesic.wordpress.com

Close
Social profiles