Ne znaš šta se nalazi napolju!

U početku nazvan “The Cellar”, ovaj film je u međuvremenu preimenovan da bi se uklopio u Kloverfild univerzum J. J. Abramsa. Glavne uloge su poverene Meri Elizabet Winsted, koja je poznata po ulozi Lee Montgomeri u Tarantinovom “Death Proof”, a 2020. ćemo je gledati kao Huntress u “Birds of Prey”. Glavnog negativca igra Džon Gudmen, koji je za ovu ulogu dobio Saturnovu nagradu Američke Akademije za Naučno fantastične, fantastične i horor filmove, za najbolju sporednu ulogu ali je širokim masama verovatno najpoznatiji po svom glasu kao Džejms P. Salivan iz “Monster Inc.”. Kao treća komponenta ovoj postavi, tu je i Džon Galager Džr. koji iza sebe, pored raznih sporednih uloga, ima i glavnu ulogu u “Short Term 12”.

Pratimo priču mlade Mišel (Meri Elizabet) koja se posle saobraćajne nesreće budi u podzemnom bunkeru. Hauard (Džon Gudmen) koji ju je spasio, joj objašnjava da je spolja opasno, da se desila neka vrsta hemijskog ili nuklearnog napada, čime je zagađen vazduh i da je najbezbednija upravo u njegovom bunkeru. Pored njih dvoje u bunkeru se nalazi i Emet (Džon Galager Džr.) koji je pomagao Hauardu u izgradnji istog. Kroz ceo film najveće pitanje je da li Hauard laže il pak govori istinu?

SPOJLERI

Iako sa budžetom od samo 15 miliona dolara, profit je bio skoro desetostruko veći. Prvih desetak minuta se upoznajemo sa Mišel, mladom dizajnerkom koja napušta stan posle svađe sa verenikom i vozi se u nama nepoznatom pravcu. Sa sobom, između dosta stvari, nosi i flašu jakog alkohola koja će joj dobro doći na kraju. Sve je u detaljima. Hauard je spašava iz saobraćajke, ona se budi u bunkeru, još nesvesna šta se desilo. Ubrzo upoznaje Hauarda i Emmeta ali i dalje ne veruje u to da je bio napad, čak i pored toga što joj Hauard kroz prozor bunkera pokaže svinje, koje su skroz raspadnute od navodnog otrova. U ovom trileru, za razliku od drugih, glavni junak ustvari radi neke logične stvari, nema onog trenutka besa u vama gde jednostavno popizdite i ne verujete da bi iko uradio tako nešto. Navijate za nju, jer se možete poistovetiti i reći da to je pametna odluka. Ali na tome “neke logične stvari” se završava. Kao što sam već rekao, radnja se odvija u malom bunkeru. Teško je poverovati da Hauard ne čuje domunđavanje Mišel i Emmeta ili da ne vidi njihove planove kako da izađu. Hauard je dosta čudna ličnost, bivši marinac i vernik u teorije zavere. Po njegovoj priči saznajemo da je njegova bivša žena odvela ćerku i odatle možemo razumeti njegovo ponašanje prema Mišel, kao i strepnju i netrpeljivost prema Emetu. Ali bunker i Hauard kriju svoju mračnu tajnu. Jednom prilikom se pokvario ventilacioni sistem i naravno, jedina osoba koja može da se provuče je Mišel (opet nelogična greška da Hauard nije razmišljao o tome da će doći do kvara i da neće moći da pristupi iznutra ventilacionom sistemu?) i ona otkriva minđušu, krv, i iznutra ižvrljano “HELP” na staklu. Prepoznaje da je minđuša pripadala devojci sa slike za koju Hauard tvrdi da je Megan, njegova ćerka. Emet joj otkriva da je ta devojka ustvari nestala još pre nekoliko godina i od tada nije viđena. Preskočiću deo, da biste pogledali film i komentarisati kraj. Mišel uspeva da pobegne, shvata da je vazduh ustvari čist i da joj zaštitno odelo nije potrebno. Međutim nailazi na vanzemaljce. Uspeva da uđe u Hauardova kola, i nailazi na onu flašu alkohola, dok je vanzemaljski brod diže ka njemu. Improvizuje Molotovljev koktel i uspeva da uništi isti brod. Ulazi u druga kola, daje gas do daske, na radiju čuje da postoji “slobodna zona” u obližnjem gradu i okreće se u tom pravcu. Kraj je pomalo zbrzan, veoma neočekivan, ako ne znate za povezanost sa Kloverfild filmom. Celim svojim trajanjem je psihološki triler da bi u poslednjem trenutku postao sci – fi.

Stefan Stamenković

FOTO: BOX OFFICE DIGITAL

Close
Social profiles