Mračna slika Srbije

Slobodno možemo reći da se u Srbiji živi u dimu i magli, a kako god to protumačili neće biti netačno. Najveće zagađenje dolazi od termoelektrana, grejanja i prekomernog saobraćaja, koji je svakako trenutno jedan od najvećih problema srpske prestonice.

Beograd se u poslednje vreme dosta muči sa prekomernom zagađenošću vazduha, koja je sve više evidentna, a možda najveći uzročnik toga i jeste saobraćaj, koji je u opštem haosu. U Beogradu nije teško primetiti da je sve više vozila na ulicama, što svakodnevno doprinosi povećanju štetnih materija u vazduhu. Ovo sve je štetno naravno i za građane, koji su sve više ranjivi i podložniji za pojavu hroničnih bolesti.

Nepostojanje mreže daljinskog centralnog grejanja za sva domaćinstva dovelo je do toga da kvalitet vazduha u nasoj zemlji bude najgori tokom grejne sezone. Zastarele peći i šporeti na čvrsta goriva su nažalost još uvek prisutni u mnogim domaćinstvima širom Srbije, što značajno pogoršava kvalitet vazduha u stambenim objektima.

Podsetimo da je 2016. godine srpska termoelektrana Kostolac B nadmašila čak i Ugljevik iz Bosne i Hercegovine i tako postala najveći i najozloglašeniji zagađivač sumpor dioksidom na evropskom kontinentu, što Srbiji svakako ne može doneti dobro.

Nadomak Beograda nalazi se Pančevo, koje neki nazivaju “crnom rupom Evrope”. Godinama i decenijama unazad taj grad se muči sa prevelikom zagađenošću, a NATO bombardovanje 1999. godine dodatno je pogorsalo situaciju i Pančevo zapečatilo na samom vrhu evropske liste najzagađenijih gradova. Potrebno je još dosta truda i ulaganja da bi Pančevo “ozdravilo” i “prodisalo” punim plućima.

Tužna slika se javlja i u Užicu, gde je nivo zagađenosti u poslednje vreme znatno porastao. Dovoljno je samo da odemo na neko od brda koja se nalaze oko Užica i sve će nam biti jasno. Oblak dima, magle i čađi će biti vidljiv, dok će se grad samo nazirati. Ovaj prizor najčešći je u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, gde ceo grad praktično nestaje u sivilu. Ove zime vazduh u Užicu je već dva puta proglašen kao opasan, a pre samo nešto više od nedelju dana koncentracija štetnih čestica u vazduhu je gotovo četvorostruko premašila dozvoljene granice. Kao takav grad Uzice svakako možemo smatrati jednim od najprljavijih i najnezdravijih gradova za život u Srbiji. Ne zaboravimo na to da Uzičani nadomak svog grada na njihovu sreću imaju divnu planinu Zlatibor, koja im često bar na kratko može predstavljati predah od nezdravog života i priliku da se udahne svež planinski vazduha.

Stanje u Srbiji po ovom pitanju je alarmantno već duže vreme. Potrebne su drastične mere da bi se problemi što je moguće brže i efikasnije rešili, inače nam se ne piše dobro.

Oliver Mijušković

FOTO: SHUTTERSTOCK

Close
Social profiles