Blokade puteva i sukobi u Crnoj Gori

U više gradova u Crnoj Gori građani su u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti blokirali puteve, a na nekim mestima je došlo i do sukoba sa policijom.

Grupa građana blokirala je večeras kružni tok u Zeti u blizini aerodroma, a prilikom intervencije policije, prema saopštenju MUP-a, četiri policajca su povređena.

U saopštenju se precizira da je službenik Centra bezbednosti Podgorica Dalibor Živković zadobio povredu glave i prebačen je u Urgentni centar. Zbog blokade puta Hitna pomoć nije mogla da dođe do povređenog policijaca, pa ga je do bolnice prebacio jedan građanin.

Grupa građana iz Berana i danas se okupila pred zgradom Opštine, odakle se u mirnom protestu uputila ka manastiru Đurđevi stupovi na služenje molebana.

Protestna šetnja protekla je mirno, a organizatori su se zahvalili policiji koja im je obezbeđivala prolaz preko saobraćajnica, preneo je Radio Berane.

Protestna šetnja održana je danas i u Andrijevici, a lokalni mediji prenose da je sve proteklo bez incidenata. Grupa građana blokirala je put Plužine – Nikšić, na ulazu u Plužine, nakon liturgije koja je služena u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u tom gradu.

Građani Bijelog Polja prisustvovali su večeras molebanu u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a nakon toga je litija krenula od Petrove crkve do ckrve Svetog Nikole u Nikoljcu.

“Ovo je dokaz da smo na pravom putu. Ako je iko proteklih godina i decenija pokazao ljubav, žrtvu i trud za ovu zemlju i narod, to je bila crkva i svako ko je danas ustao na nju nije prijatelj ove zemlje i naroda, za nas je neprijatelj”, rekao je otac protojerej stavrofor Darko Pejić.

U crkvi Svetog Spasa na Toploj i večeras je služen moleban u znak protesta protiv usvajanja zakona, a zatim je od Tople ka manastiru Savina krenula litija, preneo je Radio Heceg Novi.

Nakon molitve u manastiru Savina litija je prošla kružnim tokom u Meljinama, gde su bile stacionirane policijske snage.

Nakon blokade saobraćaja od 15 minuta, litija je krenula nazad ka manstiru Savina.

IZVOR: FONET

FOTO: IVAN ČAĐENOVIĆ

Social profiles