SVET U 2019. GODINI

Za godinu kojoj će uskoro doći kraj, karakteristične su promene širom planete: protesti, uzbudljivi izbori, promene geopolitičke slike uopšte. U 2020. nas očekuje nastavak tih procesa započetih u protekloj godini i sigurno započinjanje nekih novih. Ali pre toga, da vidimo koji su to najbitniji događaji obeležili 2019. godinu.

SLOBODAN ČOVEK U NESLOBODNOM SVETU: U aprilu je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora u UK. Policija je navela da je uhapšen zbog zahteva SAD za njegovim izručenjem. U prvi mah, američko ministarstvo spoljnih poslova je zapretilo kaznom od pet godina, ali kasnije mu je, kao i što se očekivalo, zaprećeno kaznom doživotnog zatvora. Džulijan Asanž je primer kako završi slobodan čovek koji je otkrio mahinacije velikih sila. Nije na ruskom platnom spisku, niti na američkom, a ni na kineskom ili nemačkom. Nije ničiji. I baš zbog toga, najverovatnije će život okončati u zatvorskoj ćeliji. Ako uopšte i doživi to izručenje.

ISTORIJSKI SUSRET: Ove godine su se sreli američki i severnokorejski predsednik. Donald Tramp je postao prvi američki predsednik koji je kročio na tlo Severne Koreje. Tom prilikom, Tramp je poručio da je to „veliki dan za svet“ i pozvao Kima Džong Una da poseti SAD. Čim se vratio kući (a i pre toga), američki predsednik je napadnut od strane svojih političkih rivala, ali ne samo od njih, već od cele liberalne međunarodne zajednice koja nije bila spremna da poboljša odnose sa Severnom Korejom. Bolje rečeno, plašili su se njenog predsednika. Tramp je to učinio i time zaista načinio veliki korak u ime celog sveta.

ZEMLJOTRESI NA POLUOSTRVU: Boris Džonson je pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima i time postao novi premijer. Nakon trijumfa na izborima, odneo je pobedu i u parlamentu: Poslanici su podržali njegov plan zakona da Britanija napusti Evropsku uniju 31. januara. Premijerka Škotske Nikola Stardžon odmah je pokrenula pitanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske. Ali nije jedini „problem“ pitanje Škotske, tu je i Severna Irska čiji građani ne žele da se ponovo uspostavi tzv. tvrda granica sa Republikom Irskom. U 2020. godini nas očekuju odgovori na sledeća pitanja: Hoće li UK napustiti EU, da li će se Škotska otcepiti i ono najbitnije: Može li Ujedinjeno kraljevstvo da ostane ujedinjeno?

BOLIVIJSKI SCENARIO: Do promene je došlo i u Boliviji, Evo Morales, dugogodišnji predsednik, oteran je sa vlasti nakon što je pobedio na izborima. Po bolivijskom ustavu nije smeo da se kandiduje nakon predsednikovanja u dva mandata, ali je uz podršku Ustavnog suda i građana na referendumu ponovo izašao na izbore. Pobedio je u prvom krugu, nakon čega ga je malobrojna, ali veoma agresivna opozcija državnim udarom smenila. Porodica Morales se razbežala po svetu, kuće su im spaljene, bliski saradnici pohapšeni i pretučeni. I pored svega toga, krajem godine, Evo Morales je poručio: „Vraćam se do idućeg Božića“.

Autor je glavni i odgovorni urednik sajta glasrazuma.rs

FOTO: RT UK

Social profiles