Filmski utorak: Razvod braka sa detetom jednak je smrti bez tela

Glavne uloge dodeljene su Adamu Drajveru, poznatom kao Kajlo Ren iz Ratova Zvezda, i Skarlet Džohanson, najpoznatijoj na osnovu uloge Marvelove Crne Udovice, koji su fenomenalno izveli ove emotivne uloge.

I pored ocene 8.1/10 na IMDB-u, ovaj film sa budžetom od 18 miliona povratio je 2.3 miliona, što je sasvim dobra cifra, uzimajući u obzir da je u distribuciji Netflixa, odnosno da su ovo cifre samo od bioskopskih prikazivanja, jer ne postoje cifre od strimovanja. Produkciju, režiju i scenario potpisuje Noa Baumah (The Squid and the Whale).

Film je dobio 12 nagrada, što za glumu, što za scenario, a možda najveća nagrada je otišla Lauri Dern, Zlatni Globus za najbolju sporednu ulogu.

SPOJLERI

Priča prati razvod bračnog para Barber, Nikol (Džohanson) i Čarlija (Drajver), a u svoj toj zbrci se našao i njihov sin Henri (Azi Robertson).

Nikol je mlada glumica koja je svoju privremenu slavu stekla u tinejdžerskom filmu i umesto filmske karijere pronašla ljubav, a Čarli je u to vreme bio samo mali, nepoznati režiser. Sve je bajno i sjajno.

Nekoliko godina kasnije, Čarli je uspešan režiser, Nikol glumi u njegovoj novoj predstavi koja odlazi i na Brodvej. Posao ide dobro, ali brak ne štima. On ju je prevario i tu kreće raspad svega. Složili su se da razvod reše bez advokata, ali stvar ipak odlazi čak do suda. Mislim da je ovo dovoljno da vas zainteresuje da pogledate film.

Odmah na početku se upoznajemo sa osobinama glavnih likova i te osobine se provlače kroz ceo film, nisu samo rečene i zaboravljene. Npr. Nikol uvek zaboravlja da zatvori vrata visećih elemenata i ta osobina gradira kroz ceo film, čime se stvara osećaj da su te osobe stvarne, a ne fikcija.

Takođe, jedan od velikih bonusa ovog filma je editovanje. Širokim tejkovima na početku rasprava se stvara utisak samoće i izolovanosti i, kako se ista zahuktava, tako su sve bliži, sve brže scene i editovanje, što daje gledaocu osećaj da je tamo, kod njih u sobi, i da prati svađu.

Pak, nasuprot tome, dugačak monolog Skarlet Džohanson me ozbiljno iznenadio, nisam znao da je takav glumački kapacitet, što važi i za Drajvera koji srceparajuće scene, pucanje glasa pred plakanje, izvodi potpuno prirodno.

STEFAN STAMENKOVIĆ

FOTO: IMDB.COM

Close
Social profiles