Nebesko pozorište bogatije za jednog člana

U 67. godini života, napustila nas je naša čuvena glumica Neda Arnerić.

Tokom dugogodišnje karijere koja je trajala pola veka, Neda je ostavila dubok trag i pečat na srpsku kinematografiju. Na filmsku scenu je stupila sa svega 13 godina u filmu “San”, a sigurna sam da je njena najupečatljivija uloga u filmu “Ko to tamo peva”, koja joj je donela status seks-simbola u tadašnjoj Jugoslaviji. Još filmova u kojima je Arnerićeva ostvarila zapažene uloge su i “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Varljivo leto ’68” i drugi.

Pored svoje velike popularnosti, glumica je doživela još veću slavu devedesetih godina zahvaljujući filmu “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”. Neda je stekla dodatnu svetsku popularnost igrajući i u italijanskim filmovima.

Kao kruna njene karijere može se izdvojiti Nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo koja se dodeljuje u Nišu, a takođe je i dobitnica dve “Arene” na Filmskom festivalu u Puli – jedne zlatne i jedne srebrne.

Veliki umetnici poput Nede Arnerić nikada ne umiru. Oni su kroz svoj život i rad ostavili neizbrisive tragove, koji ih zapravo čine večno živima. Na svima nama je zadatak da čuvamo i negujemo ono što nam je naša draga Neda ostavila i da damo obećanje da ćemo je se uvek sa ponosom sećati.

Jelena Dobrić

FOTO: NEDELJNIK 

Close
Social profiles