Brnabić: Za bojkot ne postoji nikakav razlog

Ne slažemo se po pitanje statusa, ali se slažemo da je neophodan bolji život građana na Balkanu, bolja budućnost svih i ekonomska saradnja i na tome zajedno radimo, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, dok je američki ambasador Entoni Godfri rekao da je dijalog Beograda i Prištine dosta stagnirao i da je vreme da se stvari pomere sa mrtve tačke. Premijerka tvrdi da nema nikakvog razloga za bojkot izbora, a ambasador navodi da nikad nije video pozitivan ishod tako nečeg.

Brnabić je u emisiji Hit tvit televizije Pink rekla da je delegacija Srbije, koju predvodi Marko Đurić, već u Berlinu na pregovorima o uspostavljanju železničkog saobraćaja sa Prištinom i predvidela da to neće biti laki razgovori, sa čim se saglasio i Godfri.

“Mi smatramo da kampanja za povlačenje priznanja ne pomaže da imamo konktest u kojem se može ostvariti napredak u rešavanju problema”, ocenio je Godfri.

Ambasador je istakao da prisustvo Ričarda Grenela pokazuje koliko je ova tema važna za SAD i lično predsednika Donalda Trampa. “Mislim da je njegova frustracija bila jasna, isuviše je ova stvar stagnirala i nije se kretalo napred. Zato pokušava da pronađe način da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, objasnio je Godfri i podsetio na dogovor o uspostavlju avionske linije. Moramo iskorisiti taj zamah da se obe strane brže kreću, naglasio je on i izrazio nadu da će na Kosovu uskoro biti formirana vlada.

Grenel je bio jasan o potrebi da se ukinu takse, a bio je i vrlo otvoren u Beogradu kada je govorio o koracima za nastavak dijaloga, predočio je Godfri i ukazao da to podrazumeva zaustavljanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Da vidimo sutra (u ponedeljak), biće taj sastanak u Berlinu, verujem da će u roku od par meseci biti i taj avionski let, dodao je on i objasnio da Grenel nije zainteresovan za političke teme i istorijske priče. Njega zanima šta se sad mora uraditi da se pokrene ekonomski zalet, poručio je Godfri i rekao da ceni i da mu je čast što je pozvan u emisiju.

Nadam se da će u budućim emisijama da se pojave i neki opozicioni glasovi. Zaista bismo želeli da vidimo napredak i da se stvari pokrenu, da će tim koji je otišao u Berlin uspeti da postigne sporazum, rekao je Godfri.

Brnabić je ocenila da SAD na najotvoreniji način podržavaju Kosovo, ali da sada barem postoji drugačija komunikacija sa administracijom Donalda Trampa. Imali smo isti cilj, razumeli su naše crvene linije i uspeli smo da to izguramo i napravimo prvi i najvažniji korak, rekla je Brnabić o sporazumu o avionskoj liniji.

O bojkotu izbora

Premijerka je, govoreći o izborima, ocenila da za bojkot ne postoji nikakav razlog, jer smatra da su izborni uslovi mnogo bolji nego 2012. godine.

Niko danas ne može da kaže da izborni uslovi nisu potpuno drugačiji nego 2012. godine, to su nebo i zemlja, uverena je Brnabić, mada misli da bi izborni uslovi možda mogli biti i bolji.

Te 2012. godine nismo imali opozicione medije, sada imate N1, Novu S, Vreme, NIN, Danas, Blic, da ne pričamo da imate društvene mreže, rekla je Brnabić.

Za bojkot ne postoji razlog, osim ako nemate nikakav plan i program, rekla je ona i konstatovala da opozicija ne može da razume da danas ne može da se vodi kampanja da neko glasa protiv.

Godfri je rekao da je strani diplomata i nije u redu da se stavlja na bilo koju stranu, ali je ohrabrio slobodnu i otvorenu debatu, kako bi u izbornom procesu svi mogli da iznesu svoje mišljenje o kandidatima.

Nisam nikada video bojkot koji je doveo do pozitivnog ishoda i ishoda koji bi bio dobar za narod, ali mislim da postoji opravdani razolog zbog kojeg se opozicioni lideri žale, naglasio je Godfri.

On je podsetio da su i OEBS, SAD i EU naglasili nedostatke u medijskom okruženju.

To se može značajno unaprediti i ništa neće pomoći ako se nekoliko medijskih kuća proglase kao neprijatelji vaše stranke i države. Nije fer da se to tako kaže, rekao je Godfri, na šta je Brnabić uzvratila da nikoga nije nazvala neprijateljem.

IZVOR: FONET

FOTO: TANJUG/SLOBODAN MILJEVIĆ

Close
Social profiles