Izumiranje dečje mašte

Stanite, gledate u ekran i čitate naslov puni nade da ćete naći lek za sebe, svoje dete, svet.. Tu se nalazi razlog zbog koga je došlo do izumiranja mašte.

Tražimo lek u tekstu, nadajući se da on sadrži gumicu za brisanje obrazaca i tečnost protiv dosade. Identičnu stvar rade i mladi misleći da je rešenje u naslovu teksta, Youtube videa, Instagram opisa, oni gledaju u isti taj ekran nadajući se da je odgovor u njemu, ne shvatajući da je odgovor u njima samima. Ko je kriv za ovo?

Naš obrazovni sistem tera decu da nađu rešenje a ne da ga osmisle, on kaže: „ Učite i bićete ispunjeni”, a ne „Stvarajte i bićete zadovoljni”. Sam sistem misli da nas uči snalaženju u životu ne shvatajući da nas ući snalaženju u izbegavanju istog. I to nas dovodi dovde, do traženja rešenja u tekstu s čijim ste se naslovom povezali. Nažalost, to nije cilj nijednog, a pogotovo deca misle da jeste.

Naći ću video o ljubavi i pomisliti da o njoj nema više šta da se kaže, videću toliko citata širom društvenih mreža i shvatiću da je sve već napisano i da nema potrebe za mojim pisanjem. Škole nam daju pitanja čiji se odgovor može pronaći samo na internetu. Da, postoje knjige, ali većina obrazovnih institucija obezbeđuje lakši i bolji pristup internetu pre nego bolji pristup znanju. Ovakav sistem ima jednostavan obrazac i niko nam ne garantuje da neće stvoriti iste takve ljude.

Kao što sam spomenula, cilj nije naći lek, cilj je shvatiti da vam je taj lek potreban i da njega možete naći samo u unutar vas. Ne kažem da treba ispisati decu iz škola ili im zabraniti pristup internetu, ali deci treba pokazati kako da iskuse život, a ne kako da ga prežive, treba ih bodriti da sami smisle nešto, a ne da to Youtube uradi za njih.

A vama koji još uvek čitate ovaj tekst preporučujem da se pogledate u ogledalo, jer ćete samo tu videti rešenje i ako samo malo dopustite da vidite i svoju dušu, naći ćete način da probudite tu maštu kako u sebi tako i u drugima. Ne dozvolite da vam je telefon pojede, omogućite da vam je pojedu oni kojima fali.

ALEKSANDRA JELESIJEVIĆ

FOTO: ANTHROPOLOGIE.COM

Close
Social profiles