Legende nikada ne umiru

Biti novinar nije lako. I to ne ume svako. “Bolje sutra” nikako da svane, male plate, veliki pritisci… Sve su to razlozi zbog kojih mnogi napuštaju profesiju za koju se priča da je lepa samo ako se napusti na vreme. Dragoljub Žarković je upravo suprotno. On je primer novinara za ceo život.

Pokretanje profesionalnog medija za vreme Miloševića je bio težak zadatak, a možda je još teže bilo održati kredibilitet nakon petog oktobra, ali Žarković nikada nije odustao. Do poslednjeg daha se borio za dostojanstvo ove profesije. “Vreme” je, i pored malog tiraža, postalo jedan od vodećih medija u Srbiji. Simbol tog nedeljnika je bio upravo On.

Menjale su se vlasti, ali “Vreme” je zajedno sa svojim glavnim urednikom opstajalo. Čak i kada su mnoge njegove kolege iz ratnih devedesetih padale usled raznoraznih pritisaka, Žarković je uvek bio svoj, nezavisan. Iako nije voleo tu reč i često ju je izbegavao, on jeste bio nezavisan od bilo kakvog spoljašnjeg uticaja. Pridržavao se samo novinarskog kodeksa, koji je u njegovom sistemu vrednosti postojao mnogo pre nego što se ovaj aktuelni pojavio.

Pre dve godine je dobio Nagradu za životno delo koje dodeljuje Udruženje novinara Srbije. U predlogu za nagradu je pisalo sledeće:

“Žarković je retka, pozitivna i važna pojava u srpskom novinarstvu u kojem se profesionalizam i moral rasprodaju čim se ‘ispeku’. Nije od onih novinara koji se udvaraju političarima, čak ni kada o njima ne misli loše. Obrnuto ne važi. Ima taj dar da bez trošenja mnogo reči i ‘umiranja u stilu’ dobro odslika neku pojavu, često primećujući nešto što je svima promaklo, a tako je očigledno. Bio je hrabar da objavi sve što je važno da se čuje, a nije po volji uglavnom autoritarnih vlasti. I u ratu i u miru što nije stilska figura, nažalost”.

Odlaskom legende kakva je bio Dragoljub Žarković, ostali smo bez delića naše istine. Medijska scena više neće biti ista, kao ni nedeljnik koji je uređivao nepunih 30 godina. Ostaje neka praznina, ali i nada u to “bolje sutra” kada će se pojaviti neki novi mladi ljudi koji će naslediti ono što je za sobom ostavio jedan od zaista najvećih srpskih novinara čije pero neće biti zaboravljeno.

PAVLE KOSIĆ

FOTO: VREME

Social profiles