Pet nezaboravnih uloga Milene Dravić

Milena Dravić. Dovoljno je samo ovo reći.

Ikona jugoslovenske filmske i pozorišne scene, ikona Beograda i ikona jednog vremena. Glumila je u preko 100 filmova, a sarađivala je i sa mnogim svetski poznatim i holivudskim umetnicima kao što su Ričard Barton, Alfred Hičkok, Bred Pit…. Izdvojli smo pet najzapaženijih uloga, po kojima ćemo Milenu zauvek pamtiti.

“Prekobrojna”

Film je snimljen davne 1962, odnosno na početku Milenine karijere. Ovo je inače i prvi film u kojem sarađuje sa Ljubišom Samardžićem, kasnije kolegom sa kojim je najviše uloga odigrala. U ovom filmskom ostvarenju Milena igra Ranku, mladu devojku iz provincije koju ostavlja verenik kako bi otišao na radnu akciju u želji da se dopadne mladoj studentkinji, međutim i onda su razlike između mladih na selu i u gradu postojale, pa tako njegovo udvaranje izaziva opšti podsmeh, za to vreme Ranka dolazi za njim i moli ga da joj se vrati. Film Branka Bauera se na sreću završava sa srećnim krajem. Dravićeva je za ovu ulogu dobila Zlatnu arenu, kao nagradu za najbolju žensku ulogu.

“Povratak otpisanih”

Ovaj film je zapravo nastavak serije “Otpisani”, snimljene dve godine ranije, tačnije 1974. Julijana Lula Rističević je uloga koju tumači Milena. Lula je glumica, ali je optužena i da je ljubavnica ministra Jovića koga glavni junaci uhapse. Milena je na vrlo šarmantan i duhovit način iznela ulogu uobražene i razmažene predratne glumice Lule.

“Rad na određeno vreme”

Filmska triologija, osim prvog dela podrazumeva i filmove “Moj tata na određeno vreme” kao i “Razvod na određeno vreme”. Milena ovde tumači lik Svetlane, samohrane majke sina Ivana, odnosno Nikole Koje koji je takođe debitovao u ovom filmu. U život im ulazi Siniša, Ivanov nastavnik na određeno vreme, a ubrzo počinje ljubav između njega i Svetlane. Problem je naravno uvek neko treći, pojavljuje se Svetlanin bivši muž, kao i Sinišina familija, međutim sve se na jedan komičan način završava srećno. Osim njih troje, u serijalu se pojavljuju mnoge legedne jugoslovenskog filma.

“Nije lako sa muškarcima”

Film se bavi problemima na koje naleće Gordana Diklić, razvedena majka tri ćerke koje započinju svoje živote. Gordana pokušava da balansira i ostane posvećena majka, poslovna žena, međutim pojavljuje se doktor Sekulović, odnosno Ljubiša Samardžić, i Gordana se ponovo zaljubljuje. Jedno letovanje koje su sa poteškoćama organizovale donosi promene u njihovim životima, naravno sve se odvija na vrlo duhovit način. Film je snimljen 1985. godine, međutim tematika je takva da se i dan danas često gleda.

“Zona Zamfirova”

Roman koji je napisao Stevan Sremac, već davne 2002. godine ugledao je televizijske ekrane. Procenjuje se da je ovo najgledaniji srpski film, sa 1.082.052 gledalaca u bioskopima širom Srbije. Šotra je ovim filmom dao šansu mnogim mladim nadama, ali ni najveće filmske legende nisu izostale, pa Milena ovde igra Zoninu majku Tašanu. Tašana je brižna majka koja “drži” kuću, ali glavnu reč ima njen suprug hadži Zamfir, odnosno Dragan Nikolić. Naravno, svim ljudima koji su bili obožavaoci lika i dela ovog poznatog bračnog para, jedna od najpotresnijih scena jeste kraj ovog filma, kada se napokon i Zona uda, a njeni roditelji zagrljeni ostaju sami.

JELENA MANOJLOVIĆ

FOTO: PULS

Close
Social profiles