Principijelnost

Upućeniji čitaoci koji su u nedelju mogli da gledaju emisiju Olje Bećković, sigurno su uočili transformaciju Boška Obradovića. Od nekada ekstremnog desničara, predsednik Dveri je odjednom postao miroljubiv političar koji se zalaže za “evropske vrednosti”.

Te evropske vrednosti uključuju i Obradovićevo izvinjenje svima koje je uvredio, pa čak i Dragoljubu Mićunoviću. Priznao je i da je pravio greške koje se neće ponoviti. Oni koji izlaze na izbore, više nisu Vučićevi plaćenici jer svako ima pravo da izađe na izbore. Nestao je grub politički rečnik. Obradović sada govori o tome da opozicija mora da pridobije SNS birače, da ona mora da se bori za te ljude. Kako je rekao, Savez za Srbiju je spreman da “nove Aleksandre Obradoviće” pomogne i u pravnom i u finansijskom smislu.

Šta je lidera SzS nateralo na ovu promenu i da li je to stvarna promena ili samo odgovor na mnoge savete da opozicija mora da pokaže kako je potpuno drugačija od ove vlasti, saznaćemo uskoro. Pošto naredne izbore veliki deo opozicije bojkotuje, ovakav nastup se ne može posmatrati kao politički marketing pred parlamentarne izbore. Pre će biti da je ovo bila kandidatura za predsedničke izbore 2022. godine.

Dok se Boško Obradović menja, odnos između Telekoma i SBB-a ostaje nepromenjen. TV N1 i dalje ne postoji u ponudi državnog operatora. Sve je očiglednija činjenica da su novinari N1 žrtve vlasnika te televizije kome su bitniji sportski kanali od “javnog interesa”.

Da, postoji javni interes: svi građani Srbije imaju pravo da prate najrazličitije medije i da na osnovu toga izvuku neki zaključak ili da oforme politički stav. Iako postoji takva vrsta javnog interesa, ne može N1 da preuzme vlasništvo nad terminom “objektivnost”.

Televizija N1 nije merilo objektivnosti, ona je samo najmanje ostrašćena televizija u Srbiji. Često se govori o redovnim gostima koji su “svakog jutra” na TV Pink, ali veliki broj takvih ima i N1. Osim toga, N1 ima jasnu uređivačku politiku kada je odnos prema ratovima devedesetih u pitanju. Uvek isti gosti, uvek govore istu stvar: Srbi su krivi za sve! Da li je i to javni interes građana Srbije? Da im se objasni kako su Srbi devedesetih bili isto što i nacisti u Drugom svetskom ratu? Ne bih rekao.

N1 možemo pohvaliti za to što je često radila posao Javnog servisa umesto RTS-a, kao i da ima ubedljivo najbolji informativni program u Srbiji. Ona jeste nešto najbliže objektivnosti kada je uporedimo sa ostalim medijima i zaista se najviše pridržava novinarskog kodeksa. Takođe, bez nje ne bismo saznali za mnoge afere trenutne vlasti.

I tako se već godinama, decenijama priča o objektivnim medijima, a jedine medije koji su makar dotakli tu objektivnost, ova i prethodne vlasti su ugasile. O njima se više ne priča.

Pavle Kosić, student novinarstva na Fakultetu političkih nauka i glavni i odgovorni urednik portala glasrazuma.rs

FOTO: N1

Close
Social profiles