Da li je Evrovizija političko takmičenje?

Pre nekoliko dana izašle su numere 24 izvođača na Beoviziji i pokrenuto je pitanje ko će predstavljati Republiku Srbiju na ovogodišnjem izboru za najbolju pesmu Evrope.

Evrovizija je muzičko takmičenje koje se održava od 1956. godine i traje šest dana, odnosno ima tri festivalske večeri. Svaka nacionalna televizija bira pesmu koja se izvodi zajedno sa predstavnikom uživo u direktnom televizijskom prenosu. Osim emitovanja u Evropi, ovaj program se emituje i u Australiji, Vijetnamu, Indiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnivačima izbora za najbolju pesmu Evrope smatraju se države velike petorke: Francuska, Nemačka, Italija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na ovo muzičko takmičenje se mogu prijaviti i zemlje van evropskog kontinenta kao na primer Alžir, Maroko, Tunis.

Povodom 60-og rođendana, Australija je pozvana kao specijalni gost Pesme Evrovizije iako ne pripada Evropskoj radiodifuznoj uniji, ali već nekoliko godina je radila prenos.

Dzži niz godina se dovodi u pitanje da li je Evrovizija muzičko ili političko takmičenje. Pobednik 2017. godine Savlador Sobral je skrenuo pažnju na sebe sa majicom na kojoj je bilo ispisano ,,S.O.S. Refugees”, kritikujući tretman prema izbeglicama u Grčkoj i Turskoj.

Trijumf Izraela 2018. godine i njihove predstavnice Nete Barzilaj koja je izjavila ,,Sledeći put u Jerusalimu”, takođe je izazvao oprečne reakcije gledalaca. Vlada Republike Izraela je zahtevala u nekoliko navata da se takmičenje održi u Jerusalimu, koji svojim glavnim gradom smatra i Palestina.

Za vreme priprema za Pesmu Evrovizije u Beogradu 2008. godine kao i izbor predstavnika proglašena je nezavisna država Kosovo.

Rusija je za svog predstavnika za najbolju pesmu Evrope 2015. godine poslala Polinu Gagarinu i pesmu posvećenu miru, ali pevačica je doživela nerijatnost prilikom glasanja.

Ukrajina je za svog predstavnika 2016. godinu izabrala pevačicu Džemalu i pesmu ,,1944” koja govori o proterivanju Tatara sa Krima.

Ovo su samo neki od razloga zašto se Pesma Evrovizije smatra političkim takmičenjem.

LAZAR SMILIĆ

FOTO: EUROVISION

 

Close
Social profiles