Gej parovi u Hrvatskoj mogu da usvajaju decu

Prema danas objavljenoj odluci hrvatskog Ustavnog suda u toj državi će ubuduće i gej parovi moći da usvajaju decu.

Takav zaključak Ustavni sud je doneo razmatrajući predloge za ocenom ustavnosti tri člana Zakona o usvajanju, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca tvrdilo da se njime diskriminišu partneri istog pola.

Kako je prenela zagrebačka N1 TV. Ustavni sud nije ukinuo osporene članove pomenutog Zakona, ali je istakao da su „sudovi i druga nadležna tela koja u rešavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni da tumače i primenjuju zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom i da odluke donose na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava”.

„U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni da tumače i primenjuju na način koji će svim osobama pod jednakim uslovima omogućiti usvajanje, nezavisno od toga živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”, zaključio je Ustavni sud.

Ukidanje tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu, uz niz levih stranaka i udruženja, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom januara ponovo odbacio zahtev za usvajanje, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz decembra prošle godine, prenosi Tanjug.

IZVOR: POLITIKA

FOTO: EPA/ANTONIO BAT

Close
Social profiles