Bocan-Harčenko: Rusija spremna da pomogne oko Kosova, ako Srbija zatraži

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Moskva spremna da pomogne u rešenju pitanja Kosova ako Beograd to zatraži.

“Rusija ne ostaje izvan te situacije. Rusija je stalna članica Saveta bezbjednosti UN, a bez Saveta bezbednosti nema rešenja”, naveo je Bocan-Harčenko za “Sputnjik”.

On smatra da kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i naporima Zapada da se dođe do rešenja ne postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa.

Odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da imenuje svog posrednika ako Beograd bude zatražio, ruski ambasador kaže da smatra da će Moskva pronaći rešenje ako Beograd pozove Rusku Federaciju.

Prema njegovim rečima, međunarodno-pravna logika je dosta jednostavna, odnosno ako postoji jedna rezolucija moguće je usvojiti drugu samo na osnovu narednog rešenja.

“A dok nema druge rezolucije, tu je Rezolucija 1244 kao naš zajednički putokaz”, rekao je Bocan-Harčenko.

On smatra da je neophodna ravnoteža, ali pre svega pritisak na Prištinu da u najmanju ruku povuče takse.

Komentarišući poruke iz Prištine nakon formiranja nove vlade samoproglašenog Kosova, ruski ambasador kaže da do sada nije čuo nešto ohrabrujuće od premijera Aljbina Kurtija.

“Možda sam više čuo ono što ne ohrabruje, ne daje neki podstrek za uspostavljanje dijaloga. Najvažnije je bezuslovno ukidanje carina. To je prvi i najvažniji zadatak. Čuli smo nešto, ali uz neke uslove, što nije jasno”, naveo je on.

Bocan-Harčenko je rekao da ovih dana predstoji poseta ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua Beogradu, a da su počele pripreme i za dolazak ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

“Imaćemo mnogo posla u organizaciji događaja povodom 75 godina od Dana pobede. To je zajednička saradnja. To je naš sveti dug da se pokažemo na najbolji način. Imamo mnogo planova, na primer Besmrtni puk, ostalo neka bude iznenađenje. U situaciji kada postoje pokušaji falsifikovanja istorije, mislim da ćemo napraviti prodor”, kaže ruski ambasador.

IZVOR: SRNA

FOTO: N1

Close
Social profiles