Obradović: Zelenović ne može ostati u Savezu za Srbiju, ukoliko izađe na izbore

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović ne može ostati u Savezu za Srbiju, ukoliko izađe na lokalne izbore u Šapcu.

“SzS ima zajednički stav: Ko želi da izadje na Vučićeve lažne izbore, od republičkog, preko pokrajinskog, do lokalnog nivoa, ima na to pravo, ali naravno ne u okviru SzS i ne može biti deo jedinstvene srpske opozicije koja bojkotuje izbore na svim nivoima”, rekao je Obradović novinarima u Čačku.

“Stvar je veoma jednostavna i ne vidim nikakav problem”, rekao je on.

On je ocenio da je migrantska politika aktuelne vlasti doživela neuspeh i da je Srbiji potrebna nova migrantska politika.

“Krijumčarskim putem, kršeći sve naše zakone, svakoga dana u Srbiju ulaze novi migranti, ali iz Srbije više ne mogu dalje jer su zatvorene sve granice prema Mađarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oni jednostavno ne mogu ni napred ni nazad i ostaju u Srbiji, što traži potpuno novi pristup migrantskoj krizi i novu politiku po ovom pitanju”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je ocenio da je vreme za preispitivanje politike aktuelne vlasti prema migrantskoj krizi koja, prema njegovoj oceni, nosi ozbiljne bezbednosne i svake druge opasnosti za sve građane Srbije.

Obradović je dodao da je dosadašnja politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za Dveri “apsolutno neprihvatljiva”.

“Ideja Aleksandra Vučića i aktuelne vlasti SNS da naši ljudi odlaze iz Srbije, a da migranti dolaze u Srbiju je opasna ideja koja menja strukturu stanovništva u Srbiji i nosi brojne bezbednosne i druge rizike”, rekao je Obradović.

On je podsetio da je 20. oktobra 2017. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo odgovor na poslaničko pitanje republičkog poslanika Dveri Marije Janjušević u kome se navodi da je ukupan broj tražilaca azila u Republici Srbiji od 1. jula 2011. do 31. decembra 2016. godine bio 618.412 stranih državljana.

On je od aktuelne vlasti zatražio da odgovori zašto je nekadašnji republički Komesarijat za izbeglice preimenovan u Komesarijat za izbeglice i migracije, zašto su srpske izbeglice sa ratom zahvaćenih područja iz bivše Jugoslavije i interno raseljena lica sa Kosova na taj način izjednačene sa migrantima iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Sirije.

Obradović pita i zašto su sve lokalne samouprave u Srbiji dobile nalog da donose lokalne akcione planove o “unapređenju položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila za period do 2021. godine”, u istom paketu sa rešavanjem problema srpskih izbeglica.

“Da li je tačno da je Vlada Srbije potpisala ugovor sa Vladom Austrije o vraćanju svih onih migranata koji ne mogu da dobiju azil u Austriji nazad u Srbiju, kao što tvrdi bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, i da li postoje isti ovakvi ugovori sa drugim zemljama zapadne Evrope”, pitao je Obradović.

On pita i da li je tačno da je u novi Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje uvršten novi član kojim se smanjuje osnovica doprinosa za zaposlene i za poslodavce za tzv. “novonastanjenog obveznika”, kao i da se ovi nedostajući doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za ova “novonastanjena” lica plaćaju iz budžeta Republike Srbije i na koga se to odnosi.

Obradović je najavio da će Dveri u četvrtak u Skupštini Srbije na posebnoj konferenciji za medije predstaviti “Sretenjsku rezoluciju Dveri” o novoj migrantskoj politici.

IZVOR: BETA

FOTO: N1

Close
Social profiles