Žene nisu vreća za udaranje

Skupština Srbije je prihvatila predlog Gordane Čomić kojim je predviđena zastupljenost žena od 40% na izbornim listama. To je odličan predlog i dobro je što će makar formalno ženama biti obezbeđen status koji i zaslužuju.

Dok se vlast hvali tim demokratskim dostignućem, žene u Srbiji trpe nezapamćeno nasilje. Pogotovo u politici. Tvit koji je lider radikala uputio Mariniki Tepić (i Dušanu Teodoroviću) je možda najgora izjava u političkoj istoriji Srbije. Mnoge žene su već duže vreme na udaru otrovnog radikalskog govora mržnje na koji nije reagovala nijedna institucija. Nije reagovala ni ministarka Zorana Mihajlović – nedavno žrtva sličnog nasilja. Ministarka Mihajlović nije reagovala ni kao članica Ženske parlamentarne mreže. Jedino Tviter nije ostao slep na pozive na linč, pa je suspendovao nalog Vojislava Šešelja.

O kakvom položaju žena govorimo ako se setimo Marije Lukić koju je seksualno zlostavljao predsednik opštine Brus – Milutin Jeličić Jutka, ujedno član Srpske napredne stranke? Maja Gojković tada nije ništa rekla, ali zato već danima priča o istorijskoj odluci koju je Skupština nedavno donela. Svi znamo koliko je politika prljava i da su političarima lični interes i interesi stranke na prvom mestu, ali zar ne postoji nešto više od toga? Kako je moguće da im nikada ne padne na pamet da se bore za svoje građane, u ovom slučaju za žene? Ali ne za one koje su im političke istomišljenice, već i za sve ostale.

Naravno, nije samo vlast ta koja ponižava žene. Isto rade i pojedini opozicionari, a među njima je najrečitiji Sergej Trifunović. Njegovi tvitovi o Oliveri Jovićević se ne smeju zaboraviti: novinarka je prostitutka ako ne vodi emisiju onako kako bi on želeo. Nisam siguran da je takav rečnik u skladu sa politikom Pokreta slobodnih građana čiji je on predsednik. Nije gospođa Jovićević jedina kojoj su upućene takve reči, ona je samo jedna od mnogih koja se našla u prljavim Trifunovićevim tvitovima.

Ni predsednik Udruženih sindikata “Sloga” Željko Veselinović nije bio mnogo kulturniji. On je premijerki Ani Brnabić poželeo “obdarenog Afroamerikanca” koji bi se nad njom iživljavao, a sve to bi narod gledao “par meseci”.

Dakle, ništa nekoliko amandmana neće promeniti ako su u praksi žene i dalje potlačena klasa. Izgleda da su mnoge žene već navikle da trpe tu vrstu nasilja, a upravo su one te koje bi morale da se međusobno podržavaju i da stanu na put prostacima. Ne samo one, i muškarci bi morali da stanu u odbranu svake žene, bila ona novinarka, političarka ili u krajnjem slučaju prostitutka.

Pavle Kosić, student novinarstva na Fakultetu političkih nauka i glavni i odgovorni urednik portala glasrazuma.rs

FOTO: MEDIJA CENTAR

Close
Social profiles