Kako je CIA decenijama špijunirala saveznike i neprijatelje, među kojima je bila i Jugoslavija

Američka obaveštajna agencija CIA decenijama čitala je tajne poruke saveznika i neprijatelja, nakon što je kupila švajcarsku kompaniju u čijem su se vlasništvu nalazile mašine za šifrovanje njihovih poruka.

Rezultati zajedničke istrage nemačke državne televizije ZDF i “Vašington posta”, objavljeni u utorak, pokazuju da je kompanija “Kripto AG” omogućila CIA i zapadnonemačkoj obaveštajnoj službi (BND) pristup komunikaciji više od 120 zemalja, uključujući i Jugoslaviju, nakon što je 1950. sklopila ugovor poznat kao “obaveštajni poduhvat veka”.

Obaveštajne službe su kontrolisale odluke kompanije o zapošljavanju ljudi, prilagodile tehnologiju sopstvenim potrebama i podešavale algoritme kako bi sabotirale komunikacijske kanale kupaca, koji su švajcarskoj firmi poverili zaštitu njihovih informacija, piše “Dejli mejl”.

Više od pedeset godina CIA i BND preparirale su uređaje prodavane kupcima poput Irana, latinoameričkih vojnih hunti, Indije i Pakistana sa ciljem da “provale” njihove šifre, krale su njihove tajne i uzele milione dolara njihovog novca.

Zahvaljujući ugovoru, Američka obaveštajna agencija mogla je neposredno da prati važne diplomatske situacije – kao što je talačka kriza u Iranu 1979. i deli obaveštajne podatke s drugim zemljama. Oni su Britaniji pružali informacije o Argentini tokom Foklandskog rata i bili u toku sa zaverama za ubistva južnoameričkih lidera.

CIA i NSA (Nacionalna bezbednosna agencija) kontrolisale su gotovo sve operacije “Kripto AG” u periodu 1970-2018, kada je kompanija prodata i prekinula saradnju sa obaveštajnim agencijama.

Milionima koje je zaradila projektom, koji se prvo zvao “Tezaurus”, a kasnije “Rubikon”, Nemačka obaveštajna služba (BND) finansirala je operacije na terenu, dok je CIA otkupljivala konkurentske kompanije kako bi obezbedila monopol kompaniji “Kripto AG”, tvrdi nemački obaveštajni stručnjak.

Kako se navodi, službe su prodavale bezbednu opremu prijateljskim vladama i “nameštali” sisteme ostatka sveta.

Kompanija “Kripto AG”, čiji su proizvodi još u upotrebi u desetak zemalja, ugašena je 2018, a dve kompanije koje su otkupile najveći deo njihove imovine tvrde da nisu povezane sa bilo kakvim obaveštajnim službama.

Izveštaj Centra za obaveštajne studije CIA, završen 2004, međutim, nameće pitanje da li su SAD možda znale za gnusne zločine u svetu, ali nisu intervenisale kako njihova tajna ne bi bila otkrivena.

U novom izveštaju se navodi da je sedište operacija CIA bilo u vojnom postrojenju u Minhenu, koje je koristila američka vojska, i u potkrovlju zgrade američkog konzulata.

Glavni protivnici SAD u Hladnom ratu, Sovjetski Savez i Kina, navodno nikada nisu bili kupci kompanije “Kripto”.

“Vašington post” izveštava da su Nemci bili iznenađeni spremnošću Amerikanaca da špijuniraju sve osim najbližih saradnika, a njihove mete su, između ostalog bile NATO članice Španija, Grčka i Turska.

Projekat je omogućio izveštavanje Britanije o argentinskoj vojsci u Foklandskom ratu, a kada je Argentina dovela u sumnju bezbednost mašine za šifrovanje, rekli su im da je NSA verovatno provalila u sistem starijeg modela mašine, ali da je najnoviji model AG 500 potpuno siguran.

– Blef je upalio. Argentina je to progutala na jedvite jade, ali su nastavili da kupuju CAG opremu – otkriva novoobjavljeni izveštaj.

Švajcarske vlasti saopštile su u utorak da su pokrenule istragu povodom sumnje da su CIA i BND u tajnosti upravljale kompanijom iz švajcarskog kantona Cug, koja je proizvodila mašine za šifrovanje poruka, što im je omogućilo da razbiju “šifre” država koje su koristile njihove proizvode.

IZVOR: BLIC

FOTO: PROFIMEDIA

 

 

Close
Social profiles