Obeležen Dan dece obolele od raka

U okviru Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) danas je oboležen Svetski dan mališana obolelih od malignih bolesti u više od trideset gradova širom Srbije. Na trgovima i ulicama uz mnogo muzike, roditelja i dece prikpljao se novac za izgradnju nove Roditeljske kuće, jednog od poznatijih projekata NURDOR-a, mesto gde roditelji obolelih mališana koji su prinuđeni da se leče u Beogradu, Novom Sada ili Nišu, mogu provoditi teške dane lečenja i za to vreme da steknu emotivnu i socijalnu podršku. Takođe to bi bila već šesta Roditeljska kuća, odnosna četvrta u Beogradu.

Zbog nestašice helijuma, ove godine nisu pušteni baloni. U Beogradu je Dan dece obolelih od kancera, obeležen manifestacijom u Knez Mihailovoj ulici pod sloganom “Zagrli snažno”, a simbolično su mladi izlečeni od raka poslali po jedno srce, dok su svi ostali puno snažnih zagrljaja podrške. U Srbiji svake godine oboli preko tri stotine dece, što je čak tri puta više nego u Bosni i Hercegovini. Nažalost, u Srbiji godišnje bitku izgubi preko pedesetoro dece. Najčešće maligne bolesti od kojih deca obole su leukemija, tumori mozga i limfoma. Poruka svakog lekara jeste da je najbitnije pregledati se na vreme, ovo se svakako slaže sa današnjim sloganom “Rano otkirvanje…veća šansa”.

S obzirom, da je Srbija na vrhu lestvice obolelih od malignih bolesti, posebno je važno da postoje zadovoljavajući uslovi lečenja, da se na vreme informiše šira javnost, edukuje medicinsko osoblje i volonteri… Sve su ovo poslovi kojima se bavi NURDOR, kroz razne radionice i savetovališta.Ovo udruženje nastalo 2003. godine, sarađuje sa još pet pedijatrijskih klinika u zemlji, brojnim srodnim udruženjima i organizacijama, kako u regionu tako i u inostranstvu. Svakako najbitnija saradnja jeste ona svakodnevna i pojedinačna, sa porodicama obolele dece.
Jedan od najznačajnih realizovanih projekata jeste izgradnja novog hemato-ontološkog odeljenja u Nišu.

Institu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je interesante ciljeve svetskih zdravstvenih udruženja:

„Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka postavili su cilj da se do 2030. godine postigne eliminacija bola i patnje kod dece koja se bore protiv raka, da se preživljavanje deci sa bilo kojom dijagnozom raka u svetu poveća bar na60 odsto i da se roditeljima olakša obezbeđivanje neophodne nege deci i u kućnim uslovima” (BBC)
“Zadovoljni smo novcem koji je danas sakupljen, uprkos tome što nam se u jednom trenutku činilo da nema mnogo ljudi. Najveći projekat ove godine je svakako izgradnja Roditeljske kuće u Beogradu, dok je prošle godine to bio izgradnja bolnice u Nišu. Pored ovoga, svake godine se održava i kamp ljubavi i nade u Ivanjici, kamp na Fruškoj gori i u Italiji, kao i skijanje na Kopaoniku, a ove godine i odlazak na Olimpijske igre” rekla je Slavica Radomirović, jedna od majki u NURDOR-u.

JELENA MANOJLOVIĆ/JOVANA JEVREMOVIĆ

FOTO: JUŽNE VESTI

Close
Social profiles