Borba za očuvanje parka u Čačku

Nakon što su početkom ove godine saznali kako je u planu se na prostoru parka u njihovom naselju izgradi stambena zgrada, stanovnici Velike kolonije u Čačku oformili su Inicijativni odbor građana nazvan upravo “Velika kolonija” i krenuli u bitku za očuvanje parka.

U razgovoru sa jednom od članica odbora Snežanom Tošović, saznali smo kako je park nekada bio u vlasništvu kompanije Sloboda koja ga je održavala godinama, ali je restitucijom ova parcela vraćena prvobitnim vlasnicima koji su, u skladu sa Zakonom o restituciji, isprva ponudili gradu da otkupi parcelu u iznosu od pet miliona dinara, što je grad odbio. Ona navodi kako su se građani obratili Upravi za urbanizam, od koje nisu dobili konkretan odgovor, izuzev toga da je u planu visoka gradnja, dok od Katastra nisu dobili nikakav odgovor.

Svoju borbu su započeli mirnim protestima koji imaju za cilj da iskažu važnost tog parka i same prirode za zajednicu, te je prvo okupljanje bilo posvećeno porodicama, kada su oni mogli da prave zmajeve od papira i provedu jedan lep dan u prirodi. Naredno okupljanje je bilo nešto drugačije, u vidu dnevne svirke prožete stihovima koji odaju počast prirodi. Poruka? Boriti se kulturom.

Snežana takođe navodi kako je park izuzetno bogat različitim biljnim vrstama, među kojima se nalazi i japanska trešnja.

„Flora i fauna u potpunosti krase ovu zelenu površinu, ovde se sem kestenja i raznog drugog drveća mogu neretko videti i detlići, veverice, fazani, a park je takođe dom sovama. Za njih su članovi Društva ljubitelja ptica i prirode „Sove na oprezu“ napravili i postavili kućice“ rekla je ona za naš sajt.

Posebno stavlja akcenat na važnost zelenih površina u sprečavanju proširavanja poplava i navodi kako je ovaj deo grada, koji se nalazi u blizini Zapadne Morave, upravo zahvaljujući ovoj površini izbegao posledice poplava koje su zahvatile Čačak 2014. godine.

Stanovnici ovih zgrada takođe navode i kako su u poslednjih nekoliko nedelja iz parka nestali vrteška i tobogan. Oni svoju bitku planiraju da nastave na isti način, a naredne aktivnosti biće usmerene ka interesovanjima starijih sugrađana. Snežana navodi kako je cilj izvršiti pritisak putem medija, a prvenstveno podići svest kod sugrađana i pokazati važnost očuvanja svih zelenih površina, naročito u gradu koji je tako često izložen poplavama i koji ima tako veliki broj automobila po glavi stanovnika. Naglašava i to da je za pročišćavanje vazduha poželjnije imati veći broj manjih zelenih površina, nego jednu veliku, pa se samim tim važnost ovog četvrtog po veličini parka u gradu povećava.

Jovana Jevremović, studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka i urednica rubrike Kultura na portalu glasrazuma.rs

FOTO: FACEBOOK PARK VELIKA KOLONIJA

Close
Social profiles