Čovek u crnom

Na današnji dan, 28. februara 1932. godine, rođen je jedan od najuticajnijih muzičara i umetnika 20-og veka – Džoni Keš.

Odrastao u seoskom okruženju na jugu SAD-a, još od detinjstva je pokazivao interesovanje za muziku i iskazao svoj talenat, ali je prvu gitaru nabavio tek kada je otišao u vojsku.

Svoju karijeru je započeo u bendu Trojka iz Tenesija, a ono što ga je činilo posebno zanimljivim jesu besplatni koncerti koje je držao u zatvorima. Na samom početku imao je problema sa zakonom i konzumiranjem psihoaktivnih supstanci, te je njegova karijera bila ugrožena, ali sa njom i privatni život, kako je  ovo dovelo do razvoda njegovog prvog braka iz koga je imao četiri ćerke. Ono što ga je izvuklo iz ovog teškog perioda bila je veza sa drugom ženom, Džun Karter. Venčali su se 1968. i ostali zajedno do kraja njenog života, 2003. godine. Na ovaj način on je postao jedan od retkih umetnika koji su uspeli da svoju reputaciju nakon problematičnog perioda obnove u toj meri da se ona nikada više ne dovode u pitanje.

Bio je kompleksna ličnost i neko ko ne bi mogao da se svede na tek nekoliko epiteta, što se, nažalost, često dešava i tako stvara pogrešnu sliku o njegovom liku i delu. Iako verni Hrišćanin, bio je pobunjenik na mnogo načina, a njegovoj tradicionalnoj strani nasuprot stoji otvorenost njegovog uma i insistiranje na slobodi mišljenja. Svoj filozofski pristup životu opisivao je u svojim pesmama, a pisanjem se bavio još od malena. Isprva su to bili sastavi, zatim proza, pisma upućena svojim najbližima, ali i samom sebi, kako bi najzad došao i do pesničkog stvaralaštva.

Pratio ga je nadimak “Čovek u crnom”, zbog njegove tendencije da nosi crnu odeću, a on je taj svoj postupak objasnio u pesmi “Man in black”, gde govori kako će obući belu boju onda kada društvo počne da se menja na bolje. Iako je neretko bilo moguće videti ga odevenog u neke druge boje, a nekada čak i potpuno u belo, ovo je ostalo nešto što je definisalo njegov imidž.

Zanimljivo je i da je njegovo ime – Džoni, zapravo bilo izmišljeno. Njegovi roditelji nisu mogli da se dogovore oko toga kako će mu dati ime, pa su ga jednostavno zvali J. R. Keš, što su bila početna slova prezimena njegove majke i oca. Kroz čitavo školovanje on se ovako predstavljao, a bio je primoran da se drugačije potpiše kada je otišao u vojsku. Tada je na licu mesta odlučio da se potpiše kao Džoni, te je to nadalje bilo njegovo ime.

Njegovo ime ušlo je u legendu, a zahvaljujući raznim zvucima koji su prožimali njegovu muziku postao je jedna od retkih osoba koje su uspele da uđu u tri različite kuće slavnih – roka, gospela i kantrija. Ostao je upamćen i po svom dubokom glasu, kao i po tekstovima koji se najčešće bave patnjom i moralnim dilemama. Preminuo je 2003. godine, nakon duge borbe sa zdravstvenim tegobama, samo nekoliko meseci nakon smrti svoje žene, Džun. Tada je izjavio kako njegovi dani moraju da budu ispunjeni stvaralaštvom, jer je to jedino što ga još uvek održava u životu, a pred sam kraj života vrlo emotivno je obradio pesmu benda Nine Inch Nails “Hurt” i na taj način opisao svoj život, put i pokajanje.

Jovana Jevremović, studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka i urednica rubrike Kultura na portalu glasrazuma.rs

FOTO: ABC

Close
Social profiles