Prema najnovijim podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, u Srbiji nema zaraženih korona virusom. Nije to neka velika uteha jer je svima jasno da će virus, od kog je širom sveta umrlo preko 3.000 ljudi (skoro 50.000 preživelih), u nekom trenutku stići i do nas. Vrh vlasti nas uverava da je naš zdravstveni sistem spreman da se izbori sa koronom, a kažu da nismo daleko ni od vakcine koju će upravo naši stručnjaci napraviti. Ne znam za vakcinu, ali uveren sam u to da zdravstveni sistem Srbije nije spreman. Ne samo zbog toga što znamo koliko se novca izdvaja za zdravstvo i u kakvom su nam stanju zdravstvene ustanove, već zbog toga što ni mnogo bolji, moderniji i stabilniji sistemi nisu bili spremni.

Sve države na koje se Srbija ugleda, pale su na ovom slučaju. Niko nije bio spreman za ovakvu pandemiju, pa čak ni Svetska zdravstvena organizacija. Kako onda možemo verovati Aleksandru Vučiću i Zlatiboru Lončaru da je sve u redu i da je Srbija spremnija od SAD, Francuske, Italije… Ponovo dolazimo do tog poverenja u institucije koje kod nas već decenijama ne postoji.

Iako mnogi ne veruju institucijama i pojedinim izjavama srpskih političara, nisu samo oni ti nad čijim izjavama se treba zgražavati. Prošle nedelje je BBC u beogradskom hotelu Metropol održao konferenciju. Na jednom od panela, moderatorka je taksistu koji ju je vozio nazvala „fašistom“, zbog toga što je čovek izjavio da u ovom trenutku ne bi vozio Kineze. Izjava taksiste je svakako ksenofobična i neprihvatljiva, ali ne možemo ljude koji se plaše virusa o kom ne znaju mnogo, nazivati fašistima. Pogotovo to ne mogu raditi novinari. Oni upravo postoje zbog građana koje treba da informišu, a ne da ih elitistički odbacuju kao fašiste.

Ne bih da dižem paniku, ali nama prete dve opasnosti: aktuelni virus koji ubija ljude i ovakav rečnik koji ubija čitavo društvo.

P.S. U pravu je predsednik: Perite ruke! I to sapunom!

Pavle Kosić, student novinarstva na Fakultetu političkih nauka i glavni i odgovorni urednik portala glasrazuma.rs

FOTO: PRINTSCREEN

Close
Social profiles